Kako piše Sinhua, kafić je sada postao popularno mesto za mlade, posebno one koji su zainteresovani za istoriju i umetnost, pružajući inspirativno okruženje za opuštanje uz kafu.

“Istorija, koja može biti apstraktna i teška, ovde se transformiše u živopisne i živahne rukotvorine…

Kombinacija istorijskih relikvija i kreativnih kulturnih proizvoda je posebno zanimljiva”, kaže Deng Julijan, lokalni student i redovan gost kafića.

Kafe sa arheološkom temom jedna je od nekoliko lokacija u Čongćingu na kojima se koristi kreativnost za promociju kulturnih relikvija, kako bi pomogle u obrazovanju javnosti o istoriji i finoj kineskoj tradicionalnoj kulturi.

U neobičnoj zgradi Instituta kulturnih relikvija i arheologije u Čongćingu, postavlja se impresivna i interaktivna predstava smeštena u 1940-te godine. Publika može izabrati da igra dramsku ulogu, utičući na razvoj radnje.

Kao nepokretna kulturna relikvija, lokacija je postala veliki hit u celom gradu, privlačeći stotine ljudi svake nedelje. “Nekada smo sedeli u publici i gledali predstavu, ali sada smo po prvi put mogli da pokrenemo priču kao učesnici i povežemo zgradu sa predstavom kroz sopstvene akcije i priču”, rekao je jedan od posetilaca po imenu Ju Ćiang.

Prema rečima Ćin Sisija, direktora projekta u kompaniji za kulturni turizam Čongćing Čangđia, performans odražava novi pristup nepokretnim kulturnim relikvijama. “Zgrada se ne smatra samo izložbenom salom ili izloženim predmetom”, rekao je Ćin. “Umesto toga, kombinovali smo istorijske i kulturne priče da bismo stvorili impresivnu dramu i stvorili novi oblik poslovanja proširivanjem kulturnih konotacija”, dodao je.

Kina je ostvarila značajan napredak u zaštiti kulturnih relikvija u proteklih 10 godina i promovisala je kreativnu transformaciju i razvoj fine tradicionalne kulture Kine.

Do kraja 2021. bilo je 108 miliona komada (kompleta) pokretnih kulturnih relikvija u državnom vlasništvu i oko 767.000 nepokretnih. Ukupan broj mesta svetske baštine u Kini dostigao je 56, po čemu je Kina na drugom mestu u svetu, podaci su Ministarstva kulture i turizma.

Zvanični podaci pokazuju da Čongćing ima oko 26.000 nepokretnih kulturnih relikvija i preko 1,48 miliona pokretnih. Osnivanje kafića sa arheološkom tematikom i impresivni projekat predstave odražavaju napore Čongćinga na promovisanju šarma istorije i kulture.

Bai Điuđijang, direktor Instituta za kulturne relikvije i arheologiju u Čongćingu, optimističan je u pogledu budućnosti. Kombinacijom arheologije sa tehnologijom i turizmom, fina kineska tradicionalna kultura će stvoriti više vitalnosti, a kulturne relikvije će se predstaviti široj publici, rekao je Bai.