Video, koji prikazuje divan pejzaž i primamljivu uličnu hranu, postao je viralan na internetu, okupivši mnoštvo gurmana i ljubitelja putovanja, piše Sinhua.

Takve scene, dodaje se, bilo je teško zamisliti 1980-ih i 1990-ih godina kada je Liudžou bio poznatiji kao industrijski grad koji muče kisele kiše. Čak 98,4 odsto padavina u gradu tada su činile kisele kiše.

Grad u autonomnoj regiji Guangsi Džuang poznat je po velikoj koncentraciji industrije visokih dimnjaka, uključujući topionice čelika i hemijska postrojenja.

Grad prepun dimnjaka, ekstenzivni način rasta ostavio je pod gustim dimom, sa manje od 9 km rečnog toka u urbanoj zoni ispunjenoj sa više od 30 drenažnih kanala.

Do 2022. godine, Liudžou je imao 1.291 preduzeće, svako sa godišnjim poslovnim prometom od najmanje 20 miliona juana (oko 2,9 miliona američkih dolara) i dostigao je vrednost proizvodnje od 420 milijardi juana, što je činilo oko petinu ukupne proizvodnje u regionu.

Međutim, od 2020. nekadašnji “grad kiselih kiša” obezbedio je prvo mesto po kvalitetu površinske vode među svim kineskim gradovima na nivou prefekture i šire.

Liudžou je mikrokosmos napora zemlje da izgradi umereno prosperitetno društvo u svim aspektima, uključujući životnu sredinu.

Početkom 2000-ih, Liudžou je pokrenuo kampanju za unapređenje rasporeda industrije, zatvarajući, transformišući i premeštajući grupu preduzeća sa visokim stepenom zagađenja. Sada je grad dobio potpuno novi izgled.

“Nisam očekivao da okruženje industrijskog grada može biti tako dobro”, rekao je Džou.

Grupacija Liudžou čeličana (Liudžou Steel Group), na primer, uveliko se usmerila u prečišćavanje otpadnih voda, što je u velikoj meri pomoglo da se poboljša kvalitet vode u gradu.

Kompanija je izgradila tri stanice za prečišćavanje otpadnih voda u kojima se reciklira više od 98 odsto industrijske otpadne vode.

Čista voda je čak postala i vizit karta grada. Liudžou je 12 uzastopnih godina organizovao međunarodni karneval vode, privlačeći veliki broj turista.

“Kvalitet vode reke Liuđiang u Liudžouu je sve bolji, životna sredina je sve lepša, a turista je sve više. Imamo tako lep krajolik, što nas čini punim sreće i ponosa”, rekao je Čen Bei, jedan od lokalnih stanovnika.