Kina i SAD izdale su Zajedničku deklaracija o jačanju klimatskih akcija tokom 2020-ih, u sredu, na tekućoj 26. sednici Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26).

Dve zemlje su se složile da uspostave radnu grupu za unapredjenje klimatskih akcija u 2020-im godinama kako bi promovisale medjusobnu saradnju na klimatskim promenama.

„Objavljivanje zajedničke deklaracije još jednom pokazuje da je saradnja jedini pravi izbor i za Kinu i za Sjedinjene Države. Radeći zajedno, naše dve zemlje mogu da ostvare mnoge važne stvari koje su od koristi ne samo za naše dve zemlje, već i za svet u celini“, rekao je Sije Dženhua, specijalni izaslanik Kine za klimatske promene, na konferenciji za novinare ubrzo nakon što su dve zemlje izdale deklaraciju.

„Kada je reč o klimatskim promenama, postoji više dodirnih tačaka izmedju Kine i Sjedinjenih Država nego razlika, što ih čini područjem ogromnog potencijala za saradnju“, rekao je Sije, pozivajući obe strane da preduzmu konkretne korake za unapredjenje saradnje po tom pitanju.

Kina i Sjedinjene Države, kao dve velike zemlje u svetu, snose posebnu odgovornost za svetski mir i razvoj, rekao je Sije, pozivajući dve zemlje da istraže više mogućnosti za saradnju.

Na odvojenoj konferenciji za novinare, specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri rekao je da je „saradnja jedini način da se ovaj posao završi“.

„Ne možemo da postignemo svoje ciljeve ako svi ne radimo zajedno. Sjedinjene Države i Kina moraju da pomognu i da pokažu put“, dodao je.