Serotonin je hemijsko jedinjenje – prenosilac koje se zove neurotransmiter za prenošenje poruka iz jedne oblasti mozga u drugu, stabilizujući raspoloženje, osećaj sreće i blagostanja. Većina trenutnih lekova antidepresiva cilja na transportere serotonina (SERT), grupu proteina koji transportuju serotonin da bi povećali nivoe serotonina u mozgu i imali antidepresivni efekat.

Međutim, lekovi usmereni na SERT mogu imati neželjene efekte, uključujući samoubistvo. I može proći do četiri nedelje da počnu da deluju pa postoji potreba za razvoj antidepresiva koji brzo reaguju bez ozbiljnih nedostataka.

U najnovijem broju časopisa Sajens (Science), istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta Nanđing objavili su da povećanje interakcije između SERT-a i enzima po imenu nNOS može dovesti do depresivnog ponašanja kod miševa. Miševi s depresijom izazvanom stresom takođe imaju povećan nivo interakcije SERT-nNOS.

Istraživaći su osmislili i sintetizovali jedinjenje malih molekula pod nazivom ZZL-7 da cilja na interakciju SERT-nNOS. To jedinjenje je imalo antidepresivni efekat dva sata nakon tretmana bez neželjenih neželjenih efekata kod miševa.

Istraživači su objasnili da ometanje interakcije SERT-nNOS može poboljšati signalizaciju serotonina u prednjem mozgu, najvećem delu mozga. Međutim,  interakcija SERT-nNOS se uglavnom nalazi u delu moždanog stabla pa je stoga je dejstvo ZZL-7 selektivno, što neće uticati na druge delove mozga i izbeći će moguće neželjene efekte.

Prema rečima istraživača, ovo jedinjenje može poslužiti kao novi, brzo delujući tretman za depresiju.