Izvor svetlosti, visokoenergetski fotonski izvor (HEPS), koji je izgradio IHEP predstavlja veliki naučni infrastrukturni projekat u Kini, piše Sinhua

Istraživači će pustiti u rad nosač za skladištenje nakon puštanja u rad između sistema, saopštio je IHEP.

HEPS je sličan velikom rendgenskom aparatu. Ima sposobnost da ubrza elektrone u tri faze, da emituje sinhrotronsko zračenje rendgenskih zraka, koji imaju jaku prodornost i visok nivo osvetljenosti, omogućavajući istraživačima da posmatraju mikrokosmos.

Tri odvojena akceleratora – linearni akcelerator, pojačivač i prsten za skladištenje – čine kompleks akceleratora HEPS-a.

Linearni akcelerator i pojačivač su prošli recenzije naučne i tehničke performanse koje je organizovalo Odeljenje za upravljanje projektima HEPS, ubrzavajući energiju elektronskog snopa sa 500 MeV (megaelektron volti) na 6 GeV (gigaelektron-volti). Svi parametri su dostigli ili premašili specifikacije projekta, a ukupne performanse linearnog akceleratora i pojačivača dostigle su globalno napredan nivo.

Prsten za skladištenje je osnovna komponenta HEPS-a i koristi se za skladištenje visokoenergetskih, visokokvalitetnih elektronskih zraka i emitovanje sinhrotronskih rendgenskih zraka. HEPS je treći po veličini akcelerator izvora svetlosti na svetu i najveći u Kini.

Očekuje se da će postati jedan od najsjajnijih objekata za sinhrotronsko zračenje četvrte generacije na svetu kada se završi njegova izgradnja, a služiće u oblastima kao što su napredni materijali, vazduhoplovstvo i biomedicina, piše Sinhua.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *