Operacija, koja je sprovedena u ogranku bolnice Fuvai u Šenženu, koristila je hirurškog robota koji može da obavlja i snimanje i interventno lečenje, prenosi Sinhua.

Ne računajući pripremu, operacija je uspešno završena za samo 10-ak minuta. Pacijent je bio zadovoljan procedurom i rezultatima.

Za tradicionalnu vaskularnu hiruršku intervenciju postoje problemi kao što su nedostatak profesionalnih lekara i visok rizik od zračenja. Uz pomoć hirurških robota, lekari se mogu zaštititi od zračenja, a tačnost operacije je veća, što u velikoj meri smanjuje verovatnoću postoperativnih komplikacija.

Tokom tradicionalnih vaskularnih intervencija, lekari nose zaštitnu odeću do 20 kilograma, što je fizički zahtevno, rekao je Dou Kefei iz bolnice Fuvai.

U međuvremenu, operacija se izvodi rendgenskim zracima, ali trenutne mere zaštite mogu efikasno zaštititi samo oko 50 odsto zračenja, dodao je Dou.

Robot ne samo da pomaže lekarima da izbegnu zračenje, već i čini operaciju stabilnijom jer doktor radi u sedećem položaju i ekran je lakše vidljiv.

Pored toga, robotska ruka ima veću preciznost i lakše se kotnroliše što značajno smanjuje verovatnoću postoperativnih komplikacija.

Vaskularne intervencije uz pomoć robota postavljaju osnovu za operacije na daljinu i omogućavaju širi spektar scenarija, rekao je Dou.

Prema izveštaju, u Kini ima oko 330 miliona ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima, a i stopa prevalencije i broj pacijenata su u porastu.

Više od 1.800 bolnica u Kini izvršilo je vaskularne interventne operacije, a broj koronarnih intervencijskih operacija dostigao je 5,04 miliona u 2019. godini, od čega je oko 4 miliona angiografija.

Uspeh koronarne angiografije uz pomoć robota pomoći će promovisanju kliničke primene hirurških robota u koronarnoj interventnoj hirurgiji, rekao je Dou.

Očekuje se da će vaskularni interventni robot u budućnosti postati glavni alat nove generacije interventne hirurgije, od koristi za više pacijenata, dodao je Dou.