Vang je u video pozivu na konferenciji održanoj u glavnom gradu Kine okrivio Ameriku da je odgovorna za pogoršanje odnosa dve najveće svetske ekonomije.

On je rekao da je Kina “odlučno odbacila pogrešnu politiku SAD prema njoj”.

Kina se suprotstavila pritisku Zapada da utiče na trgovinu, tehnologiju i zaštitu ljudska prava i optužila SAD za maltretiranje.

Njeno odbijanje da osudi invaziju na Ukrajinu i kao druge države uvede sankcije Rusiji dodatno je pokvarilo veze i podstaklo podelu sa većim delom Evrope.

Vang je rekao da će Kina “produbiti strateško medjusobno poverenje i obostrano korisnu saradnju” sa Rusijom.

“Što se tiče ukrajinske krize, dosledno smo podržavali osnovne principe objektivnosti i nepristrasnosti, ne favorizujući jednu ili drugu stranu, nismo dolivali ulje na vatru, a još manje tražili sebičnu korist od situacije”, rekao je on.

Iako Lider Kine Si Djinping podstiče kinesku industriju da postane samodovoljna, Vang je priznao da je iskustvo pokazalo “da Kina i SAD ne mogu da se razdvoje ili prekinu lance snabdevanja”.

On je rekao da će Kina nastojati normalizuje odnose sa SAD, rekavši da su oni oslabili zato što “SAD tvrdoglavo posmatraju Kinu kao svog primarnog konkurenta i zbog toga je blokiraju, potiskuju i provociraju”.