Skup podataka je nedavno predstavljen na platformi za razmenu podataka Kineskog nacionalnog centra podataka Tibetanske visoravni, prenosi Sinhua.

Fenologija leda jezera je uočljiv pokazatelj promena u termodinamici jezera kao odgovor na globalno zagrevanje. Zbog ograničenja konvencionalnih posmatranja na tlu, fenologija leda jezera Ćinghaj-Tibet visoravni retko se posmatra i beleži.

Istraživački tim je integrisao tehnike daljinskog istraživanja i numeričkog modeliranja kako bi razvio potpunu, konzistentnu i kontinuiranu vremensku seriju rekonstruisane fenologije leda za 132 jezera na visoravni.

Na osnovu skupa podataka, istraživački tim je otkrio da je za jezera na visoravni Ćinghaj-Tibet skoro 40 godina bilo karakteristično odloženo vreme zamrzavanja, ranije vreme raspadanja leda i kraći periodi pokrivenosti ledom.

Prema Džang Bingu, istraživaču Instituta za istraživanje vazduhoplovnih informacija u okviru Kineska akademije nauka, skup podataka pruža vitalne podatke za praćenje kvaliteta vode i organizama koji žive u vodenom okruženju ili od njega zavise u jezerima. Može se koristiti za različite primene vezane za klimatske promene, limnologijun (grana hidrologije koja se bavi istraživanjem jezera), hidrologiju i ekologiju vodene sredine.