Si, koji je putem video veze učestvovao na nedavnom sastanku lidera organizacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uputio je predloge za promovisanje praktične saradnje.

CMG navodi da ti predlozi podrazumevaju uporno medjusobno pomaganje i jačanja saradnje u oblasti javnog zdravlja, insistiranje na pravičnosti i pristupačnosti, jačanje medjunarodne saradnje u oblasti vakcina, insistiranje na uzajamnoj koristi i jačanje ekonomske saradnje.

Takodje se predlaže pridržavanje pravičnosti i pravde, jačanje političke i bezbedne saradnje, insistiranje na medjusobnom učenju i jačanje medjusobne razmene.

Direktor brazilskog Centra za kineske studije Roni Lins (Ronnie) izrazio je uverenje da će inicijativa kineskog predsednika dati podsticaj daljem razvoju zemalja BRIKS-a.

Pored toga, odredjene zapadne sile drže se hegemonističkog razmišljanja i svuda šire „političke viruse“, izazivajući ozbiljno mešanje u globalnu antiepidemijsku saradnju, prenela je CMG.

U svom govoru, Si pozvao je na „pridržavanje naučnog praćenja, suprotstavljanje politizaciji i stigmatizaciji“ i „praktikovanje pravog multilateralizma“, koji ukazuju na pravac globalne solidarnosti i borbu protiv epidemije korona virusa.

Tempo praktične saradnje BRIKS-a nastavljen je i pored epidemije, a ta saradnja uključuje inovacione baze Sijamen za partnerstvo u industrijskoj revoluciji BRIKS-a, uvodjenje BRIKS-ovog Akcionog plana za borbu protiv terorizma i Deklaraciju iz Nju Delhija o planiranju budućeg razvoja usvojenu na ovom sastanku.

Profesor na Univerzitetu Nehru u Indiji B.R. Dipa (Deepa) smatra da se saradnja BRIKS-a može posmatrati kao model multilateralne saradnje i da je „protivotrov“ za unilateralizam, deglobalizaciju i antiglobalizaciju, dodala je CMG.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.