Na 13. samitu Azijsko-evropskog sastanka (ASEM), održanom juče putem video-veze, premijer Li je pozvao na zajedničke napore kako bi se otvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope.

Samitom na temu „Jačanje multilateralizma za zajednički rast“ predsedavao je kambodžanski premijer Hun Sen, a učestvovali su šefovi država i vlada i visoki zvaničnici 51 zemlje ASEM iz Azije i Evrope, kao i najviši zvaničnici EU i ASEAN-a.

„Partneri u okviru ASEM-a su unapredili medjusobno političko poverenje i produbili razmenu i saradnju tokom proteklih 25 godina“, rekao je Li.

Premijer je kazao da je insistiranje na multilateralizmu pravi izbor za održavanje mira i stabilnosti u svetu, a partneri iz ASEM-a treba da podržavaju medjunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži i da snose svoje medjunarodne odgovornosti.

Govoreći oporavku nakon pandemije, Li je „naglasio zelenu transformaciju i niskougljenični put pri težnji ka ekonomskom razvoju“, navodi CMG.

Kina će nastaviti da podržava fondaciju Azija-Evropa i spremna je da održi kamp omladinskih lidera Azije i Evrope, rekao je on.

Ostali učesnici samita složili su se da ASEM partneri treba da prodube izgradnju azijsko-evropskog partnerstva, da zajednički odgovore na medjunarodne i regionalne izazove, da čuvaju svetski mir i promovišu zajednički razvoj.

Oni su takodje obećali da će proširiti saradnju u oblasti inovacija, digitalne ekonomije i povezivanja kako bi se unapredio oporavak svetske privrede.

ASEM je osnovan 1996. i predstavlja neformalnu platformu za dijalog i saradnju Azije i Evrope.