Plastenici za povrće su živopisan primer kako kineska poljoprivredna tehnologija pomaže da se unapredi uzgoj povrća u zemljama duž Inicijative pojas i put (BRI), koja je pokrenuta pre desetak godina.

Smešten na jugozapadnoj obali Persijskog zaliva, Katar se u velikoj meri oslanja na uvozno povrće, meso i druge poljoprivredne proizvode zbog ograničenih obradivih površina i slatkovodnih resursa. Od kraja 2019. godine, Institut za urbanu poljoprivredu (IUA) Kineske akademije poljoprivrednih nauka (CAAS) obezbeđuje napredne tehnike sadnje lokalnim poljoprivrednim kompanijama u Kataru.

“Radimo sa Katar WeGrow Agriculture Investment WLL, pomažući lokalnim ljudima da razviju nove metode za uzgoj povrća koje je prilagođeno lokalnom okruženju”, rekao je Ći Džijong, istraživač u IUA.

Uzgajanje povrća u sušnoj pustinji je veliki izazov. Kineski stručnjaci su napravili specijalne projekte u svetlu, vodi i zemljištu potrebne za rast biljaka.

Prema rečima Ćija, da bi izbegli jaku sunčevu svetlost u pustinji, postavili su zasenjene staklenike izvan kontejnera za uzgoj biljaka i doneli tehniku kontrole okruženja sa LED svetlom kako bi osigurali potrebu biljaka za svetlom.

“Različitim biljkama su potrebne različite vrste svetlosti da bi rasle. Razvili smo specijalne LED svetlosne formule za različito povrće, kao i prateću opremu”, rekao je Ći.

Što se tiče vode i zemljišta, stručnjaci IUA su kombinovali hidroponiku i tehniku tla sa čvrstim aktivnim vlaknima, ili Leitu tehniku.

“Potonji zamenjuje zemljište ekološkim materijalom uglavnom napravljenim od slame, pamučnih stabljika i drugog poljoprivrednog i šumarskog otpada, obezbeđujući visok učinak uz nisku potrošnju energije”, rekao je Ći koji je i osnivač Leitu tehnike.

Hidroponika uglavnom uzgaja lisnato povrće, dok tehnika Leitu obezbeđuje uslove za uzgoj više vrsta povrća kao što su patlidžani, paradajz i krastavci, rekao je Ći.

“Sve ove tehnike su pomogle da se postigne standardizovano upravljanje temperaturom, svetlošću i vlažnošću u procesu rasta povrća”, dodao je on.

Prema IUA, kineska tehnologija je povećala proizvodnju povrća u Kataru sa dve sorte, pre tri godine, na više od 30 sorti, uključujući šest vrsta zelene salate, četiri vrste raštana, pet vrsta paprika, kupus, spanać i celer.

“Izgradili smo preko 10.000 kvadratnih metara plastenika za povrće u Kataru i uradili veliki posao u podršci snabdevanju povrćem za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. u Kataru”, rekao je Jang Ćičang, zamenik direktora IUA.

U međuvremenu, stručnjaci IUA rade sa državnim univerzitetom Hamad Bin Kalifa na izgradnji zajedničke istraživačke laboratorije. “Uskoro ćemo poslati našu prvu grupu tehničara tamo da sade voće kao što su jagode i borovnice, što je prilično izazovan pokušaj u pustinji”, rekao je Ći.

“Naš cilj je da ostvarimo saradnju industrije, univerziteta i istraživanja u uzgoju pustinjskih biljaka”, dodao je on.

Uz uspeh modela sadnje u Kataru, kinesku poljoprivrednu tehnologiju pozdravlja više zemalja duž regiona Inicijative pojas i put. Ći je otkrio da se kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu nadaju da će sarađivati sa njima u bliskoj budućnosti kako bi postavili pametnije staklenike za povrće u pustinji.

“Donećemo našu tehnologiju u korist više zemalja duž Inicijative pojas i put” rekao je Jang