Domaćini konferencije na temu “Jačanje poljoprivredne nauke i tehnološke saradnje u cilju zajedničkog promovisanja globalne bezbednosti hrane” bili su Centar za međunarodna poljoprivredna istraživanja (CIAR) i Odeljenje za međunarodnu saradnju Kineske akademije poljoprivrednih nauka (CAAS) a održana je u formi virtuelnih predavanja i onlajn prenosa, prenosi Sinhua.

Vu Kongming, predsednik CAAS-a, rekao je da CAAS ostaje posvećen obezbeđivanju  kineskih rešenja i mudrosti kako bi pomogao u rešavanju globalnih izazova kao što su bezbednost hrane, smanjenje siromaštva i zeleni razvoj, i to kroz multilateralne i bilateralne mehanizme međunarodne saradnje.

U svom govoru, Vu je pozvao srodne institucije da ulože zajedničke napore u promovisanju međunarodne saradnje u poljoprivrednoj nauci i tehnologiji.

Prema rečima Karlosa Votsona, predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Kini, konferencija je ponudila sjajnu i pravovremenu priliku da se omogući konstruktivna diskusija o međunarodnim zajedničkim akcijama koje se tiču globalnog razvoja poljoprivrede i bezbednosti hrane, suočenih sa izazovima izazvane pandemijom i klimatskim promenama.

“S obzirom na kinesko iskustvo u uspešnom iskorenjivanju ekstremnog siromaštva, digitalnim inovacijama i poljoprivrednom i ruralnom razvoju, Kina je u jedinstvenoj poziciji da svoje inovacijsko iskustvo, inovativne tehnologije i najbolje prakse podeli sa ostatkom sveta”, rekao je on.

Tokom konferencije, stručnjaci su razgovarali o trenutnoj situaciji i budućim perspektivama međunarodne saradnje u poljoprivrednoj nauci i tehnologiji. Takođe su razgovarali o političkom okruženju, tržišnom okruženju, modelu ulaganja i potražnji za uslugama za inostrane poljoprivredne investicije, kao i o strategijama i merama za obezbeđivanje globalne bezbednosti hrane.

Međunarodnoj konferencija o poljoprivrednim istraživanjima održava se šest godina uzastopno, od 2017. godine.