Ukupan obim robne trgovine između Kine i članica Arapske lige porastao je na 2,8 biliona juana (oko 393,75 milijardi američkih dolara) u 2023. sa 303,81 milijardi juana u 2004, što je povećanje od 820,9 odsto, pokazuju podaci kineske Generalne uprave carina (GAC).

Kako prenosi Sinhua,  u prva četiri meseca 2024. godine, kineski uvoz i izvoz sa Arapskom ligom porastao je 3,8 odsto na godišnjem nivou na istorijski maksimum od 946,17 milijardi juana, što čini 6,9 odsto ukupne vrednosti spoljnotrgovinske razmene zemlje.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Oman, Katar, Egipat i Saudijska Arabija su šest najvećih trgovinskih partnera Kine u Arapskoj ligi u smislu trgovinske vrednosti. Oni su činili 84,8 odsto ukupne kinesko-arapske trgovine u prva četiri meseca, otkrili su podaci GAC-a.

Kina je najveći izvor za uvoz automobila, kao i tekstila i odevnih predmeta u zemlje Arapske lige. U periodu od januara do aprila ove godine, kineski izvoz po te dve stavke porastao je za 66,3 odsto, odnosno 3,2 odsto na godišnjem nivou.

Arapska liga je najveći uvozni izvor energenata za Kinu. U prva četiri meseca 2024. Kina je iz Arapske lige uvezla energenata u vrednosti od 397,29 milijardi juana, ili 38 odsto ukupnog kineskog uvoza energenata u ovom periodu.

Takođe, u prva četiri meseca ove godine, trgovina između kineskih privatnih preduzeća i Arapske lige iznosila je 497,14 milijardi juana, što je povećanje od 16,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U istom periodu, ta trgovina je činičae 52,5 odsto ukupne kinesko-arapske trgovine, što je povećanje od 5,7 procentnih poena u poređenju sa prošlom godinom.

U Pekingu je u četvrtak 30. maja održan 10. ministarski sastanak Foruma za saradnju Kine i arapskih država. Tokom konferencije, Kina je potpisala niz bilateralnih i multilateralnih dokumenata o saradnji sa zemljama učesnicama i Generalnim sekretarijatom Arapske lige. 

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *