Čelnici država članica NATO sastali su se na Samitu u Vilnjusu 11. i 12. jula. U kominikeu koji je objavljen tokom skupa, šefovi država i vlada članica NATO osvrnuli su se i na ruske kampanje dezinformisanja, navodeći da je Rusija intenzivirala svoje hibridne akcije protiv NATO saveznika i partnera, koje uključuju i mešanje u demokratske procese, političku i ekonomsku prinudu, široko rasprostranjene kampanje dezinformacija, zlonamerne sajber aktivnosti i nezakonite i ometajuće aktivnosti ruskih obaveštajnih službi. Kako se navodi u kominikeu, članice NATO će nastaviti da se bore protiv dezinformacija i štetnog sadržaja, i kroz pozitivne i efikasne strateške komunikacije.

Borbu protiv dezinformacija vodi još jedna organizacija sa veoma sličnim imenom, istina – neformalna i naizgled neozbiljna.

NAFO (North Atlantic Fellas Organization) je volonterska onlajn organizacija, koja preko društvenih mreža pruža otpor Rusiji i njenoj agresiji u Ukrajini.

NAFO je nekoliko dana uoči NATO skupa u glavnom gradu Litvanije organizovao svoj prvi samit, na kojem je isto bilo reči o tome na koji način se svet može suprotstaviti ruskoj propagandi i širenju dezinformacija i štetnog sadržaja.

Decentralizovana zajednica aktivista na društvenim mrežama pojavila se prošle godine kao sila koja se suprotstavlja lažnim ili obmanjujućim ruskim informacijama kroz sarkazam, podsmeh i mimove.

Osnovana pre više od godinu dana, grupa takođe podstiče donacije proukrajinskim inicijativama.

Uprkos tome što se nikada nisu lično sreli, zajednica je odlučila da svoj prvi samit NAFO održi u Vilnjusu uoči sastanka NATO-a, učvršćujući svoju posvećenost borbi protiv ruskih dezinformacija.

NAFO je kreativno nazvan North Atlantic Fella Organization kao igra reči koja se odnosi na NATO (Severnoatlantski savez).

Logo grupe je takođe pozajmljen od alijanse, ali dve organizacije nemaju formalne veze.

Momci (fellas) se suprotstavljaju ruskoj propagandi na mrežama, koristeći šaljive mimove, kako bi ismevali, trolovali i na svaki mogući način diskreditovali Rusiju.

I iako je samit u glavnom gradu Litvanije protekao bez medijske pompe, na otvaranju je ipak govorio ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis, koji je rekao da je NAFO fokusiran na humor, ali da nije samo šala.

Estonska premijerka Kaja Kalas takođe se obratila organizaciji video snimkom, kojim je momcima čestitala na njihovom prvom NAFO samitu u istoriji.

„NAFO je živi primer kako humor, intelekt i entuzijazam mogu da razoružaju ruske dezinformacije. Iza svakog momka stoji prava osoba koja veruje u pobedu Ukrajine. Hvala Vam na usluzi”, poručila je ona.

Članovi grupe NAFO uglavnom su aktivni na Tviteru i Telegramu, gde su privukli veliki broj pristalica.

Na njihovim avatarima, odnosno profilnim slikama, uglavnom se nalazi Šiba Inu, japanski lovački pas koji je postao viralni mem još 2013. godine, obučen u ukrajinsku vojnu uniformu.

Pas se našao i na sceni tokom samita, na kojem su učesnici razgovarali o karakteristikama ruske propagande i prikupljali sredstva za podršku ukrajinskoj vojsci.

Memovi sa Šiba Inuom postali su deo internet folklora pre deceniju, ali ruska invazija na Ukrajinu ga je pretvorila u simbol otpora dezinformacijama Kremlja, što je takođe privuklo interesovanje litvanskih političara i aktivista.

Zajednica je nastala u maju 2022. kada je Kamil Diševski, korisnik Tvitera, počeo da crta pse ugrađene u fotografije iz rata u Ukrajini.

Nakon što je zainteresovao istomišljenike, Diševski je počeo da crta personalizovane avatare u zamenu za podršku gruzijskoj legiji koja se bori u Ukrajini.

Ova inicijativa je na kraju evoluirala u NAFO, dobijajući viralni status jer se suprotstavljala ruskoj propagandi i podsticala donacije u različite svrhe.

Trenutno, skoro 112.000 ljudi prati zajednicu samo na Tviteru.

NAFO je moderni fenomen novih medija koji ilustruje kako se „virtuelne mobilizacije” dešavaju tokom stvarnih sukoba. To je važan deo borbe protiv ruskih dezinformacija.

Jedan od faktora popularnosti NAFO-a je upotreba humora za dekonstrukciju propagande Kremlja.

Prepoznali su ga i pojedini političari, poput britanskog ministra odbrane Bena Volasa, te ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikofa, koji je u jednom trenutku svoju profilnu sliku na Tviteru promenio u avatara sa likom psa.

U znak zahvalnosti pojedincima koji doprinose njihovoj zajednici, ali i odbrani Ukrajine, članovi NAFO crtaju personalizovane avatare – slike omiljenog Šiba Inua na internetu. Ovi avatari služe kao ilustracije za njihove profile na društvenim mrežama.

„Fella pokret“ privlači pojedince iz celog sveta i postaje sve masovniji, budući da mu prilaze novinari, akademici, javne ličnosti, pa i vojno osoblje.

Neki duhovito navode svoju lokaciju kao Lengli, Virdžinija (sedište CIA u SAD), što je odgovor na optužbe iz Kremlja da rade za američku vladu.

Kritike na račun NAFO Međutim, osim što prikuplja armiju pristalica, NAFO privlači i oštre kritičare, među kojima su najglasniji predstavnici i podržavaoci Kremlja.

Salvu kritika NAFO je dobio nakon što su napravili nekoliko memova o napadu ajkule u Egiptu, kada je poginuo jedan ruski državljanin.

Nakon što je NAFO ajkulu nazvao radnikom meseca, dobili su optužbe da je organizacija odstupila od svoje nameravane svrhe suprotstavljanja ruskoj propagandi i počela da dehumanizuje sve Ruse na internetu.

Takođe, rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je obraćanje Kaje Kalas NAFO, optužujući zapadne zemlje za licemerje.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova rekla je da NAFO personifikuje upravo ono protiv čega se Evropska unija do nedavno borila: govor mržnje, netoleranciju, trolovanje, maltretiranje i sve moguće oblike ksenofobije.

Aktivnosti NAFO izazvale su kritike jednog od saradnika Alekseja Navaljnog, Leonida Volkova, koji je optužio organizaciju da „pomaže Putinu“.

Volkov je na Tviteru napisao: „Putinova važna propagandna linija ’Zapad podržava Ukrajinu zato što samo žele da pobiju sve Ruse‘ bi izbledela… da nije bilo stalne pomoći NAFO-a”.

Odgovor NAFO na kritike je: „Ono što ovi ruski političari ne razumeju je da je svaka sekunda koju provedu svađajući se sa psima na mreži ili brinući o njihovom onlajn uznemiravanju memovima ajkula, zapravo sekunda koja je oduzeta od njihovog fokusa na Ukrajinu. To je ono što želimo”.Autor teksta

Tamara Bajčić | Demostat | Beograd