“Koga provocira Olivera Zekić promovišući nacističku uniformu – milione žrtava Holokausta”, pitaju iz Koalicije podsećajući da je SS divizija bila elitna formacija oružanih snaga Trećeg Rajha, odgovorna za najstravičnije zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata.

Nacizam nije prihvatljiv i ne može da bude čak ni provokacija!

Olivera Zekić mora da podnese ostavku! pic.twitter.com/WdO60GNb91

“Apsolutno je bestidno i degutantno i to što je u pokušaju pravdanja tog gnusnog čina Olivera Zekić za karikature Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića navela da su ‘mnogo gore’ od uniforme koju je ona odabrala za fotomontažu kojom se promoviše na društvenim mrežama”, dodaje se.

Koalicija stoga poziva nadležne organe da što pre reaguju i primene Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

Olivera Zekić okačila svoju fotomontiranu sliku u nacističkoj uniformi i kaže kako voli da provocira.

Sa nacizmom se ne provocira, sa nacizmom se ne šali. U ozbiljnoj državi bi već davala izjavu pred istražnim organima. Sramota! pic.twitter.com/Nb0RoZgO5A

“Prema članu 3. tog zakona, zabranjena je ‘proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak'”, podsećaju iz Koalicije.

Ukoliko to ne učine, dodaje se, biće poslata užasna poruka da u Srbiji postoji institucionalna podrška reafirmaciji nacističkih ideja, a time i svih strašnih posledica koje su one proizvele, ili koje bi tek mogle proizvesti.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.