Koalicija je u saopštenju ukazala na “narušenu reputaciju” i odgovornost Tanjuga “za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije”, kao i na blisku saradnju sa vlastima, prenelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Ta Koalicija je u saopštenju navela da protestuje povodom informacije objavljene u medijima, a koja se tiče formiranja “prve evropske novinske redakcije” od strane Evropske komisije i uključivanja Tanjuga u njen rad

Prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama, sa radom i izveštavanjem o procesima u vezi sa EU bi trebalo da počne sredinom 2022. godine, a Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug, navela je Koalicija.

Koalicija je podsetila da je Tanjug medij koji je prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji.

“Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije”, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je Novinska agencija Tanjug, trebalo da prestane sa radom u oktobru 2015, i da je čak i pet godina nakon tog roka poslovala i emitovala informacije “uz odobravanje iz vrha vlasti”.

“A nakon pravnih akrobacija, brend Tanjug prelazi u vlasništvo firme Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na deset godina”, dodala je Koalicija.

Koalicija je pitala Evropsku komisiju, “kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist gradjana?”.

U saopštenju je ukazano i na “narušenu reputaciju” Tanjuga.

“Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona eura, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije?”, takodje je pitala ta koalicija.

Ukazano je na odgovornost Tanjuga “za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije?”

“Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije?”, pitala je Koalicija.

Koalicija je pozvala “učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice vezane za rad ovog medija” i da razmisle da li će informacije koje budu plasirali u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, NUNS, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija. //