Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari izjavio je da je Kfor uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne tačke na severu Kosova, da je pojačana patrolna aktivnost i da se te mere preduzimaju kako bi bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti.

„Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu“, rekao je on.

On je za RTK govorio o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posebno na severu, kao i o mogućnosti nereda u slučaju ne postizanja sporazuma Kosova i Srbije o primeni Odluke vlade Kosova o registraciji vozila i ličnih karata za državljane Srbije.

Komandant Kfora je ocenio da se bezbednosna situacija u severnom delu smirila posle nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

Priznao je da je Kfor pojačao prisustvo na severu zemlje i rekao da neće dozvoliti barikade na putevima, jer Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka Kforu na Kosovu, koje je nazvao glavnim zadacima. To su „očuvati mirnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane“.

„Ako se postave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, dodao je Kajari.

On je zamolio sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da se o svemu pregovara i postigne politički dogovor, jer, prema njegovim rečima, „postavljanje barikada ne pomaže u rešavanju situacije“.