U intervjuu za portal Kosovo Online, Kajari je rekao da Kfor i Nato očekuju da institucije na Kosovu nastave da se pridržavaju tog sporazuma.

„U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija na Kosovu, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kforom i da će rasporedjivanje KBS-a na severu Kosova i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju komandanta Kfora“, kazao je Kajari.

On je istakao i da Kfor ima dugogodišnju odličnu saradnju sa Vojskom Srbije na svim nivoima odgovornosti, i dodao da redovno komunicira sa načelnikom odbrane Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

„Kfor će nastaviti da blisko saradjuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbedjivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice“, rekao je Kajari.

Novi komandant je naglasio da je, dok se pripremao za to rasporedjivanje, znao da je pozicija komandanta kosovskih snaga složena i da je primetio „razne izazove koji se javljaju u operativnoj oblasti Kfora“.

„Trenutna situacija je generalno stabilna, a Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na Kosovu, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive“, istakao je Kajari.

Na pitanje kako gleda na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „Priština planira da zauzme Valač na severu Kosova“, Kajari je rekao da ne želi da spekuliše o hipotetičkim scenarijima i da neće komentarisati politička pitanja.

„Dodatna vrednost Kfora počiva na njegovoj nepristrasnosti i usredsredjenosti na svakodnevnu primenu mandata UN koji sam upravo opisao. Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica koje žive na Kosovu i za stabilnost širom regiona. Naravno, mi pažljivo pratimo situaciju i održavamo vidljivo, snažno i agilno prisustvo na terenu, širom teritorije Kosova“, istakao je Kajari.

Dodao je i da je njegov primarni fokus, kao komandanta NATO snaga, „da drži vojnike spremnim i sposobnim da deluju kada je to potrebno u skladu sa mandatom UN i naredjenjima viših komandi“.