U tekstu pod naslovom “Srpsku vladu okrenuli prema Istoku”, list ukazuje da u vladu nije ušla Zorana Mihajlović, za koju se navodi da je prethodno optužila Rusiju da “vodi osvajački rat” i da se zalagala za usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Dnevnik dodaje da regionalni analitičari sastav nove vlade nazivaju proruskim, ali da ne veruju da to garantuje da se Srbija neće pridružiti evropskim sankcijama protiv Moskve.

“Jedan od prioritetnih zadataka nove vlade biće rešavanje pitanja uvodjenja sankcija Rusiji. Srbija ostaje jedina zemlja medju članicama i kandidatima za članstvo u EU koja se nije pridružila antiruskim merama”, piše Komersant.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još u avgustu predložio za mandatarku dosadašnju šeficu vlade Anu Brnabić, koja “revnosno izbegava ulogu samostalne političke ličnosti i u potpunosti sledi politiku predsednika”.

“Imajući to u vidu, lider SPS Ivica Dačić postaje ključna figura u novoj vladi. Pored mesta prvog potpredsednika vlade, on će biti na čelu Ministarstva spoljnih poslova i koordinisaće sve specijalne službe zemlje”, navodi list.

Komersant takodje podseća da je Vučić posle aprilskih izbora javno zamerio Dačiću što su se njegovi socijalisti “nekorektno ponašali” tokom predizborne kampanje, nedvosmisleno podržavajući Rusiju u ukrajinskoj krizi.

Hrvatski spoljnopolitički analitičar Vlado Vurušić rekao je za Komersant da će nova vlada Srbije “imati prorusku orijentaciju”.

“Svi govore o Dačiću kao o ‘moskovskom igraču’, a prelazak Aleksandra Vulina u Bezbednosno-informativnu agenciju znači da će ruske specijalne službe, ironično rečeno, uvek imati sveže informacije o Srbiji”, kazao je Vurušić.

On je naveo da će uvodjenje ili neuvodjenje sankcija Rusiji i dalje zavisiti isključivo od Vučića “koji će se samo kriti iza odluka vlade”.