Sa zabrinutošću su konstatovani verodostojni izveštaji o brojnim nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima održanim u Srbiji u decembru 2023. godine, uključujući zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje i pritisak na birače, slučajeve kupovine glasova i punjenja glasačkih kutija, navodi se u saopštenju iz Ženeve.

U izveštaju o primeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (ICCPR) u Srbiji, kako se dodaje, Komitet UN poziva Srbiju kao državu članicu da preduzme brzu, temeljnu i nezavisnu istragu svih navoda o nepravilnostima, pojača nadzor nad izbornim kampanjama i sprovede sveobuhvatne programe edukacije birača.

U izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog rasprostranjenog govora mržnje u onlajn i u tradicionalnim medijima od strane političara i visokih zvaničnika na čijoj su meti posebno novinari, Romi i druge etničke ili nacionalne manjine, kao i LGBTI osobe.

Komitet je pozvao Srbiju da efikasno primenjuje i sprovodi postojeće zakonske i političke okvire za borbu protiv zločina iz mržnje, da javno osudi govor mržnje i da intenzivira aktivnosti na suzbijanju rasprostranjenosti diskursa mržnje na internetu, dodaje se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava je telo nezavisnih eksperata koje prati sprovođenje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u državama članicama. Osim o Srbiji, 28. marta objavio je izveštaje i o Čileu, Gvajani, Indoneziji, Namibiji, Somaliji i Velikoj Britaniji.