„Bili smo inspirisani time što smo tokom početka kovid pandemije krenuli da štampamo zaštitne vizire za medicinske radnike i jako smo se dobro osećali jer radimo nešto dobro za zajednicu“, rekao je Jovanovski.

Prema njegovim rečima, u „Biofrostu“ su počeli da razmišljaju gde ta plastika završava i započeli rad na pronalasku materijala koji bi imao iste karakteristike kao plastika, ali koji ne bi imao štetan uticaj po životnu sredinu.

„Kroz jedno istraživanje smo došli do toga da konoplja ima jako slične karakteristike kada se vezuje sa nekim plastičnim polimerima i krenuli smo da istražujemo kako možemo da dodjemo do toga da koristimo konoplju, a da ne koristimo plastične polimere“, kazao je Jovanovski.

Istakao je da su došli do materijala koji je otporan, a u isto vreme brzo razgradiv i dodao da će im glavno tržište biti proizvodjači predmeta za jednokratnu upotrebu napravljenih od plastike.

Šef programskog odeljenja RCC Maja Handijska Trendafilova rekla je da se na ovogodišnjem konkursu našlo mnoštvo ideja, za koja se nada da bi uskoro mogle da se pojave na tržištu i koje bi doprinele unapredjenju u brojnim digitalnim sferama.

„Rešenja koja smo danas čuli opremaju nas alatima u oblastima elektronske trgovine, ekologije, zdravstva, transporta i mnogim drugim. Balkathon je važan element digitalne agende RCC-a, koji teži da se sa konkretnim uticajem nadoveže na suštinsku regionalnu politiku i regulatorne reforme“, rekla je Handijska Trendafilova.

Ona je istakla da je Balkathon doprinos RCC-a preduzetništvu, digitalizaciji, inovacijama, agendama i usavršavanju mladih Zapadnog Balkana.

Handijska Trendafilova je pozvala sve mlade ljude, start-ap kompanije, preduzetnike, studente, habove za digitalne inovacije, naučne parkove, univerzitete i ostale zainteresovane sa Zapadnog Balkana da se prijave na sledeće Balkathon takmičenje.

Medju ostalim pobedničkim idejama našle su se i aplikacija „Pokupi.me“ čiji je cilj da okupi sve taksi kompanije u Crnoj Gori na jednom mestu, dok je albanska kompanija predstavila projekat „Farmers to homes“, onlajn platformu za prodaju organske hrane direktno sa farmi.

Kosovo i Bosna i Hercegovina predstavili su platforme „e-Health Clinic“ i „E-Klinika“, koje bi trebalo da povežu doktore i pacijente, kao i da omoguće lakše zakazivanje pregleda u svim klinikama, dok je iz Severne Makedonije predstavljena platforma „Accelera“, namenjena razvijanju malih biznisa i start-ap kompanija.

„Balkathon“ je godišnje regionalno takmičenje koje organizuje RCC, a finansira Evropska unija, čiji je cilj da podstakne razvoj novih digitalnih rešenja kao odgovor na svakodnevne izazove u životima gradjana regiona.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.