Kamen temeljac za industrijski park položili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor i vlasnik VGP-a Jan Van Geet.

Vučić je izjavio da kompanija VGP nije uzela nikakve podsticaje za investiciju u Beogradu, ali ako odluči da investira u Nišu i Leskovcu država je spremna da joj da subvencije, sa namerom da razvija jug zemlje.

Logistčki centri su, kako je naveo, važni kako bi troškovi bili niži, usluga bolja, a proizvodi konkurentni na tržištu, istakavši da uspeh u proizvodnji i trgovini ne bi bio moguć bez logistike.

Predsednik Srbije je istakao da će novi logistički park u Dobanovcima “unaprediti sveukupne logističke kapacitete zemlje i povećati konkurentnost Srbije u regionu i dodatno značiti za privlačenje stranih investicija”.

“I ove godine bićemo šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija i opet ćemo preći četiri milijarde evra”, rekao je Vučić i zamolio vlasnike kompanije VGP da razmisle o investiranju i na jugu Srbije gde se ubrzano ulaže u infrastrukturu.

Direktor i vlasnik VGP-a Jan Van Geet izjavio je da ulaganje u Srbiju predstavlja prekretnicu za tu kompaniju koja podržava Beograd na evropskom putu.

“VGP park Beograd će biti najveći u našoj grupi i najveći park u Srbiji i nudiće visoko energetske standarde”, kazao je on.

Prema rečima Van Geeta, VGP park u Beogradu će biti pokretač rasta te kompanije u Srbiji i nudiće visokotehnološke standarde i održivost, pored ostalog imaće solarne panele na krovu, postrojenja za prečišćavanje kišnice i optpadnih voda, kao i sistem zelenih fasada.

Direktor VGP za Srbiju Nenad Bjelogrlić podsetio je da je VGP 2021. kupila 120 hektara građevinskog zemljišta u Dobanovcima, što je, kako je istakao, najveća površina koju je ta kompanija kupila u nekoj transakciji.

“Ovo je dokaz da verujemo u budućnost Srbije. Plan je da se u VGP parku izgradi više od 400.000 kvadratnih metara modernog skladišnog prostora”, kazao je on.

Dodao je da se kreće u izgradnju novog distributivnog centra za kompaniju Delez Srbija.

“Nadamo se da ćemo u budućnosti izgraditi industrijske parkove širom Srbije. Naše investicije će olakšati razvoj trgovine, ubrzati realizaciju stranih ulaganja u proizvodnju, ali i omogućiti domaćim kompanijama da lakše šire svoje kapacitete”, rekao je Bjelogrlić.

VGP je panevropska kompanija koja poseduje, upravlja i gradi nekretnine u oblastima logistike i poluindustrijske proizvodnje i prvi put dolazi u Srbiju.

Pruža usluge klijentima koji traže lokacije u blizini velikih evropskih gradova, sa direktnim pristupom glavnim putevima i lakim pristupom i radom 24 časa dnevno.

Ta kompanija posluje u 17 evropskih zemalja, poseduje imovinu u 14 zemalja (Nemačka, Češka, Španija, Holandija, Italija, Portugal, Austrija, Mađarska, Letonija, Rumunija, Slovačka, Srbija, Hrvatska i Francuska) i nalazi se na listi Euronekt berze u Briselu.

Od decembra 2022. godine bruto vrednost imovine VGP-a iznosi 6,44 milijarde evra, a neto vrednost imovine 2,30 milijardi evra.

Kompanija poseduje veliku površinu zemljišta za buduće projekte, a njen strateški fokus je na razvoju poslovnih parkova sa više zakupaca.