Ona je agenciji Beta rekla da je u Srbiji nastavljen trend “dekorativnog prisustva mladih” u izbornim kampanjama, odnosno da su političari i političke partije o mladima često govorili na populistički način.

“O mladima su govorili kao o budućnosti i kao o onima na kojima ostaje Srbije, a vrlo malo smo čuli konkretnih mera”, ocenila je ona.

{YTVideo4}

Borjanić je kazala da će iz tog razloga KOMS i dalje insistirati na tome da političke partije bolje i adekvatnije predstave mlade u samim programima i ono šta smatraju da je važno da se promeni da bi kvalitet život mladih u Srbiji bio bolji.

Govoreći o Nacionalnoj strategiji za mlade koja je usvojena prošle godine, Borjanić je kazala da je KOMS učestvovao u izradi tog dokumenta i da su se tokom celog procesa zalagali da mladi budu uključeni u sve segmente izrade strategije.

“Ono što je napisano u samom tekstu strategije definitivno jeste ono sto su gorući problemi i prioriteti za mlade ljude i njihove živote u Srbiji. Ono što je važnije od toga jeste na koji način će biti realizovana”, navela je Borjanić.

{YTVideo1}

Ocenila je da nije toliko važno da mladi budu obavešteni o postojanju te strategije i da je suština da oni budu pitani šta misle o ključnim oblastima, poput zdravstva, bezbednosti, nasilja u društvu, o stambenom osamostaljivanju kao jednom od kako je rekla, najvećih problema za mlade ljude u Srbiji.

{YTVideo2}

Po rezultatima ankete koju je sprovela agencija Beta, 45 odsto mladih u Srbiji želi da napusti zemlju pre navršene 30. godine, a rešavanju tog problema prema mišljenju Borjanić, potrebno je pristupiti na sistemski način.

Navela je da je najveći problem za mlade kauzalna veza između sistema obrazovanja i tržišta rada, odnosno tranzicija, gde mlade osobe izlaze iz sistema obrazovanja, završavaju srednje škole ili fakultete, a onda je potrebno da pronađu prvo zaposlenje.

{YTVideo3}

“Jedan od naših zagovaračkih ciljeva, na čemu smo mi kao KOMS insistirali jeste upravo donošenje zakona o radnim praksama, da one ne budu besplatne, da ne koristimo mlade kao besplatnu radnu snagu, već da zaista oni imaju priliku da steknu radno iskustvo, ali da za to vreme imaju i kvalitetan život”, rekla je Borjanić.