Portal Kossev je preneo i da je u toku okupljanje zaposlenih u institucijama u Zvečanu. 

Televizija N1 prenela je da je blokirano više putnih pravaca na području opština Zvečan i Leposavić.

Ranije je najavljeno da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u 19 časova obratiti gradjanima povodom poslednjih incidenata na severu Kosova i Metohije. 

Petković: Hapšenje Srbina na Jarinju pokušaj Kurtijeve osvete za napuštanje institucija

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je današnje hapšenje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića na prelazu Jarinje, “brutalna odmazda” Prištine i pokušaj osvete Srbima zbog napuštanja institucija. 

Pantić, koji je sa ostalim kolegama Srbima 5. novembra napustio kosovsku policiju, uhapšen je kada se sa suprugom iz Raške vraćao na Kosovo i Metohiju a po Petkovićevim rečima, priveden je u bazu kosovske policije u blizini prelaza Jarinje. 

“Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma”, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

On je dodao da je o hapšenju obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčka i najavio da će obavestiti “sve relevantne medjunarodne predstavnike sa jasnim zahtevom da se osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost”.

“Jasno je da Kurti želi nemire, incidente, novu krizu i haos jer se samo time hrani i tako opstaje na vlasti, ali mu to neće poći za rukom. Neće Srbi biti glineni golubovi njegovih suludih poteza, u to neka bude uveren”, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.