„Neka se država, makar jednom u životu, zauzme za otkup poljoprivrednih proizvoda po poštenim cenama. Eventualnu razliku otkupne cene koja pravi štetu da pokrije budžetskim sredstvima“, rekao je predsednik Nove stranke – Da se struka pita Vladimir Kovačević povodom protesta poljoprivrednika.

On je ocenio da instrumenti robnih rezervi nisu mali i da „zato i postoje i tome služe, da se njima upravlja kad je kriza“.

„Već više od šest meseci iznosim činjenice u javnost koje se tiču života i rada seljaka. Malo ko se iz države na njih osvrtao, da seosko domaćinstvo i poljoprivrednike zaštiti“, naveo je Kovačević i ukazao da je prepolovljen stočni fond Srbije, da se uvozi mleko i meso, a žitarice otkupljuju po ceni koja pravi gubitke poljoprivrednicima.

Zapitao je kakva se poruka time šalje gradjanima koji žele da ostanu u Srbiji.

„Interes države je da nema protesta, protivljenja i halabuke. Da razjedini uobličene interese poljoprivrednika, rasparča ih po grupama, pozove na pregovore, obeća, zamaže oči i da od toga ne bude ništa, ili gotovo ništa. Sve su to poljoprivrednici dopuštali i na manipulaciju pristajali“, kazao je Kovačević.

Dodao je da je praksa pokazala da u svim oblastima gde država ima dodir sa realnim sektorom i proizvodnjom nastaje haos „jer pre toga, ti koji pregovaraju sa realnim sektorom, nikada ništa značajno nisu radili“.