Pozvali su se na član 200 Ustava koji kaže „da se vanredno stanje proglašava kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili gradjana“.

U saopštenju koje su potpisali Vladimir Kovačević i Miroslav Parović, navedeno je da je zbog rata u Ukrajini počela velika ekonomska kriza, da Srbija ima otežan pristup medjunarodnom finasijskom tržištu, smanjen obim investicija, smanjenu mogućnost pristupa tržištu Ruske Federacije i Evroazijske unije.

Navedeno je da postoji opasnost od uvodjenja sankcija na uvoz sirove nafte, kao i od drastičnog povećanja cene energenata, a uz to je pojačan pritisak na Srbiju da se opredeli u medjunarodnim odnosima.

„Relevantne procene stručnjaka za bezbednost govore o tome da u zemlji raste mogućnost izbijanja gradjanskih sukoba i da će mnogi negativni trendovi kulminirati krajem septembra ili početkom oktobra ove godine. Iz tog razloga, pre svega kao ljudi zabrinuti za sudbinu i budućnost ovog naroda i države predlažemo da se što hitnije proglasi ekonomsko vanredno stanje“, naveli su Kovačević i Parović.

Smatraju da vanredno stanje „daje mogućnost da se svi raspoloživi finansijski i ljudski resursi stave u službu očuvanja prehrambene, energetske i finasijske stabilnosti“ kao i da se oformi tehnička vlada stručnjaka koja bi državu sprovela kroz krizu i smanjila nabujale društvene tenzije i podele na one koji su „ruski“ ili „američki“ ljudi.