“Vlada je pokušala da smanji posledice krize na socijalne grupe koje su ugrožene, ali nije to učinila na najbolji način jer je linerano pomagala svima, umesto da je to učinila selektivno”, rekao je Kovačević za Betu.

Dodao je da se više štedelo inflacija sada ne bi bila tako visoka i veća od one koja se “uvozi”.

On je rekao da vlada u poslednje vreme inflaciju pokušava da spusti samo podizanjem kamata, a da bi bilo dobro da razmisli kako da na razne načine smanji novac u opticaju.

“Novac u opticaju se može smanjivati i preko investicija, praviti detaljne i razumne studije izvodljivosti da se utvrdi šta je nužno graditi, trebalo bi selektivnije povećavati i zarade, nije bilo dobro ni što je formalno zaustavljala rast cena, bolje bi bilo da je ostavila da funkcioniše tržište”, rekao je Kovačević.

Količina novca bi se, prema njegovim rečima, mogla smanjiti i prodajom obveznica, što se radi u zadnje vreme kako bi se  uzeo novac od stanovništva, smanjila tražnja i obuzdala inflacija.

Za mnoge investicije, pa i za Nacionalni stadion trebalo bi, kako je rekao, napraviti analizu da se utvrdi zbog čega predsednik (Aleksandar Vučić) misli da je stadion potreban, zašto postojeća dva nisu dovoljna.

On je, rekao da je neophodna i studija opravdanosti za izmeštanje Zoološkog vrta, a ako je to potrebno, koji bi efekti bili.

“Ima i manjih problema, lutrija za dostavu fiskalnog računa je bacanje novaca, valjda niko nije toliko naivan da će pomisliti da će prodavci zbog lutrije izdavati fiskalni račun, a potrošen je novac poreskih obveznika za dodelu stanova. Više se neguje kockanje nego što od toga ima koristi”, rekao je kovačević.

Istakao je da u kriznim vremenima vlada mora da ima za cilj štednju i najracionalniju upotrebu budžeta.

Dodao je da je pogrešno i što se misli da država može pomoći, država ne može da pomogne, jedino što može je da iz jednog džepa uzme i da podeli onima koji ne mogu da prežive.

Jedna od oblasti gde je, kako je rekao, loše je bankarstvo jer banke ubrzano povećavaju kamate na kredite zbog povećanja referentne kamate, a koriste ogromna sredstva i sporo podižu kamatu na štednju.