Dodao je da se stanovnici Srbije ne mogu štititi neefikasnim merama, „niti gurajući gubitke ka proizvođačima i malobrojnim tovljačima svinja“.

Po njegovim rečima je poslednjih meseci pad stočnog fonda 48,1 odsto.

„Prava i efikasna mera bila bi ponuditi jeftin kukuruz iz Republičkih robnih rezervi tovljacima ili paritet za otkup svinja odnosom sedam kilograna kukuruza za jedan kilogram žive mere tovnih svinja, a onda takvo meso ponuditi po ograničenoj ceni stanovništvu“, predložio je Kovačević

Sve ostalo je, kako je istakao, „samo sklanjanje gubitaka na one koji su manje važni i to privremeno, dok ne bankrotiraju, pa će u Srbiji biti samo uvoznog mesa“.

Podsetio ej da je zabranjeno GMO (genetski modifikovano) seme žitarica u Srbiji koje daje gotovo duple prinose po hektaru, a dozvoljen uvoz meso iz inostranstva koje je hranjeno istim takvim GMO žitaricama.

„Vlada planira u narednim nedeljama, zbog nedostatka prasadi, uvoz 40.000 komada iz Danske?!

Do juče smo sličnim lošim pristupom šećer u marketima imali po 75 dinara po kilogramu, danas po 90 dinara, a sutra po ko zna kojoj cen“, naveo je Kovačević.

On je dodao da „kada Nova stranka – Da se struka pita dobije šansu da predvodi srpski agrar, ovakve neefikasne ad hok mere biće samo sećanje na ružno vreme“.