Kovačević je za televiziju N1 podsetio da se Vučić zakleo na Ustavu i Miroslavljevom jevandjelju da će svi sredstvima braniti nacionalnu celovitost i da bi prihvatanje odvajanja dela teritorije bilo flagrantno kršenje Ustava.

“Nije gotovo. Ovo je klasičan spin. Ne postoji politički model u kome ćete vi jasno iskazanim verbalnim stavom pred dvojicom ljudi podvući crtu ispred postojanja vaše zemlje. To mogu da budu papa i Dalaj Lama – uzalud”, naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da su to su dva čoveka, a sa dva čoveka se može manipulisati na milion načina.

“Ta dva čoveka mogu da budu i ekstremno čestiti ili ekstremno nepošteni ljudi, toj dvojici se može pretiti, ta dvojica se mogu potkupiti, ta dvojica ljudi… I tako dalje… Mislim na dvojicu svedoka kao na venčanju. Vaši kumovi i moji kumovi na venčanju su tu da svedoče da ste se vi verbalno izjasnili i rekli ‘da’, ali to venčanje nije validno dok vi tamo onaj dokument ne potpišete, razumete”, precizirao je Kovačević.

Kovačević je istakao da se “neće dogoditi ništa” ako Srbija odbije francusko-nemački sporazum o Kosovu i Metohiji.

Upitan da li će Vučić “izvrdati nešto kada dođe mapa puta pa implementacija”, Kovačević je odgovorio: “Koješta”.

“Našla se vila u čem nije bila. Nema on tu mentalnu i intelektualnu konfiguraciju da on nešto izvrdava. On može, uz izvinjenje da koristim jedan kolokvijalni izraz, da ‘šibicari’, da ‘jajari’, ali to u takvim okolnostima ne može da prođe”, rekao je Kovačević.

“Da li vi znate šta znači za Srbiju ukoliko mi kao narod i građani ove zemlje pristanemo na Vučićev pristanak da Kosovo više nije naše? Po nekim procenama diplomatskih krugova, evropskih, a i svetskih, potrebno je osam do deset godina implementacije tog programa, znači koračić po koračić da se do tamo neke 2033. godine Kosovo definitivno otcepi i postane član UN”, dodao je Kovačević

Kovačević je upitao ko će biti najveći garant te implementacije ako to nije onaj koji je obećao i koji će potpisati.

“To znači još deset godina Vučićeve vlasti. Zaboga, to znači da ćete imati Rio Tinto ovde, to znači da ćete imati kumove koji voze ‘meklarene’ i tako dalje”, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je rešenje kosovskog problema u pomirenju dva naroda.

“Odmah ću to dokumentovati u kategoriji opštih mesta. Znate li poslovicu s početka 20. veka ‘mrze se kao Nemci i Francuzi’? Kada su igrali nakon kiparske krize utakmice grčki i turski klubovi, obe armije su bile u pripravnosti. Danas igraju Grci u turskim klubovima i obratno, i ‘ajmo taj finalni argument – znate li do koje su mere bili krvoločni, i sa koliko zverstava sa obe strane, ratovi između Rusije i Čečenije, a danas su ta dva naroda pomirena”, rekao je Kovačević.

“Kosovo je srpsko i Kosovo je albansko. Tamo su Albanci koji rađaju svoju decu, koji sahranjuju svoje roditelje, to Kosovo je njihovo. Tamo su Srbi 1.000 godina, to Kosovo je srpsko”, zaključio je Kovačević.