On je na konferenciji za novinare istakao da već tri godine uzastopno izvoz makdonskih vina raste i po količini i po vrednosti, i da posebno raduje što se smanuje učešće izvoza točenog vina, a povećava izvoz flaširanog vina.

„Makedonsko vino je u svetu poznato po kvalitetu, a naša zemlja važi za jednog od lidera po vrednosti izvezenog vina u regionu, odnosno drugi je najveći izvoznik, posle Grčke“, rekao je Kovačevski.

On jde to izjavio posle sastanka s vinarima na kojem je dogovoreno, kako je saopšteno, „rekordno istorijsko povećanje otkupne cene grožđa za 30 odsto“.

Kovačevski je dodao da se prosečna proizvodnja grožđa, uz podršku države, stabilizovala na oko 270.000 tona godišnje, a prosečna godišnja proizvodnja vina na oko 100 miliona litara.

„Paralelno se povećava i broj vinskih podruma kojih, zaključno sa avgustom 2022, ima 139, sa ukupnim kapacitetom od oko 200 miliona litara. Malim porodičnim vinarijama omogućena je finansijska podrška do 10.000 evra za nabavku opreme za proizodnju, što je mera koja je izazvala njihovo veliko interesovanje“, rekao je premijer.

Istakao je da se svake godine izdvajaju sredstva za promociju makedonskih vina na sajmovima širom sveta i da se priprema novi zakon o vinu, usaglašen s propisima EU, a doprineće da makedonsko vino bude kvalitetnije.

Kovačevski je najavio da će na Prvom međunarodni sajmu vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ (u Beogradu od 1. do 4. septembra) iz Severne Makedonije učestovati 42 vinarije i tri destilerije, koje će se predstaviti sa više od 300 različitih vrsta makedonskih vina.

„Učestvovanje Severne Makedonije na tom sajmu za našu ekonomiju znači obezbeđivanje većeg izvoza, otkupa i novih tržišta za plasman makedonskih vina“, rekao je Kovačevski.