Ivana Jelača sa Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan kaže da je ideja za projekat potekla iz činjenice da je nivo medijske pismenosti u Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj na veoma niskom nivou.

Indeks medijske pismenosti za sve tri zemlje pokazuje jako loše rezultate, pa su Srbija i Albanija u 2022. u petom, najlošijem klasteru što znači da je medijska pismenost jako niska. Hrvatska je nešto bolja, ona je u četvrtom klasteru,  ali je zapravo i dalje najlošija među zemljama  članicama EU, navela je Jelača.

Prema njenim rečima ideja je bila da se kroz projekat donese primer dobre prakse iz evropskih zemalja, neke od onih iz prvog klastera koje imaju najbolju medijsku pismenost.

“U našem slučaju, to je bila organizacija iz Holandije, Nacionalna akademija za medije i društvo (Nationale Academie voor Media & Maatschappij), koja već 10 godina razvija program media coach”, objašnjava Jelača.

Ona ističe da je inovativni element u projektu bilo to da su želeli da medijsku pismenost približe građanima i građankama na neki drugačiji, kreativniji način, ne samo kroz radionice nego i kroz multimedijalne aktivnosti i sadržaje, da iskoriste taj kreativni potencijal.

Edukativni programi u ove tri zemlje su različiti uglavnom u neformalnom obrazovanju, a primena u formalnom obrazovanju loša ili gotovo nikakva. Medijska strategija u Srbiji prepoznaje medijsku pismenost ali ne postoji njena primena.

Jezik, mediji i kultura samo delimično obuhvata medijsku pismenost, reč je o izbornom predmetu koji obično predaju nastavnici koji imaju manji fond časova. Ta primena je zapravo dosta loša i do dece dolazi jako malo korisnih informacija, a da ne govorimo o sistematskoj primeni koja bi uključila medijsku pismenost u sve predmete, pa da počnemo od istorije, dodaje Jelača.

Ideja ovog projekta jeste da odgovori na nedostatak kvalitetnih programa, nedovoljan broj eksperata i ekspertkinja za medijsku pismenost koji će da rade diseminaciju. Projekat je osmišljen tako da tri različita partnera iz Srbije, Albanije i Hrvatske donose različite ekspertize.

Kako objašnjava Jelača, jedan od partnera u projektu, Albanski medijski institut  ima puno iskustva kada je reč o medijima i medijskoj pismenosti i oni sada sa UNESCO rade na implementaciji programa medijske pismenosti u školama, a trenutno u 10 pilot škola.

Institut za medije i različitosti ima iskustva sa radionicama medijske pismenosti,  fokusira se na mlade i traži načina da sa njima efikasnije komunicira.

Partner u Hrvatskoj je Fade In, produkcijska kuća koja proizvodi kratke i dugometražne dokumentarne filmove, uglavnom društveno angažovane, a neki od njih su se bavili i medijskom pismenošću tako da oni donose tu kreativnu stranu projekta.

“Ono što je takođe važno, naša ciljna grupa nisu oni klasični edukatori već želimo da ciljamo različite profile, čak i te mikroinfluensere, studente dramskih umetnosti, režije, političkih nauka, da budu različiti profili ljudi kojima ćemo moći da pomognemo da svoja znanja primene na medijsku pismenost, ali da zapravo dobijemo puno kreativnog potencijala, napominje Jelača i precizira da su ciljna grupa ovog projekta mladi, pre svega srednjoškolci i studenti”, navela je Jelača.

Projekat Instituta za medije i različitosti na temu medijske pismenosti Scale up Media Coach podržao je Program Kreativna Evropa koji od 2021. godine podržava projekte u oblasti informisanja i medija. To je jedan od ukupno šest podržanih projekata na nivou Evrope.

Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije kojim se pruža finansijska podrška ustanovama i organizacijama u oblasti kulture kako bi čuvale, razvijale i promovisale evropsku kulturnu i jezičku raznolikost, kao i nasleđe, te unapređivale kompetitivnost i ekonomski potencijal kulturnih, a posebno audiovizuelnih delatnosti.

Podeljen je u tri potprograma – Kultura, koji pokriva sve oblasti kulture i umetnosti, MEDIA, koji pokriva audiovizualne delatnosti, te Međusektorsko povezivanje koje omogućava saradnju između različitih kreativnih oblasti, pokrivajući između ostalog i oblast informisanja i medija.

Konkurs za medijsku pismenost je namenjen projektima koji stvaraju uslove za šire društvene slojeve da razviju kritičko razumevanje i korišćenje medijskih sadržaja, a naročito projektima koji ograničavaju uticaj dezinformacija, odnosno fake news.