„Gospodin (potpredsednik vlade Branislav) Nedimović je bio izuzetno srdačan i prijatan i u tom delu tehničkog prijema ja se nisam obazirao ko kako izgleda. Znam da možda to u diplomatskom smislu može da predstavlja odredjenu poruku. Ali upravo njegove reči i srdačna dobrodošlica više govori od toga da li je on bio u farmerkama ili nije“, rekao je Krivokapić novinarima nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Krivokapić je juče doputovao u prvu zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu dočekao ga je potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u farmerkama i bez kravate.

Crnogorska opozicija ocenila je to kao poniženje, ne za Krivokapića lično, nego za državu koju predstavlja.

Krivokapić je istakao da su na današnjem sastanku primarno razgovarali o ekonomskim temama i da su najmanju pažnju posvetili politici.
„Još jedna tema koja možda nije značajna u odnosu na ove velike, ali jeste za Crnu Goru, to je eUprava. Upravo je premijerka kao ministarka svojevremeno pokrenula brojne projekte koje mi želimo u sledećem vremenskom periodu da zajednički realizujemo kako bi gradjanima učinili život lagodnijim“, rekao je on.

Istakao je i da je za Crnu Goru prioritet brzi završetak autoputa Bar – Boljare koji će tu državu povezati sa najznačajnijim koridorima.

„Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa ključnim koridorima. Mi ćeo sve učiniti da u decembru 2027. godine dodjemo do kontrolne tačke sa autoputem koji ubrzano gradi Srbija. Ako nemate infrastrukturu ne možete da privučete investitore“, rekao je.

Izrazio je želju da se unaprede odnosi dve zemlje na obostranu korist država i gradjana.

„Nažalost, u poslednje vreme, naročito preko medija su dolazile poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Mi treba da zaboravimo šta je bilo, da tražimo ona mesta koja nas spajaju i da obezbedimo prosperitet i jednoj i drugoj državi i čitavom regionu. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak nekog novog puta, puta unapredjenja, prosperiteta i sve na zadovoljstvo gradjana obe države“, rekao je.

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, rekao je da trenutna vlada ima podršku.

„Za novu vladu i novog premijera treba da postoji saglasnost 41 poslanika. Da li će to biti u skorije vreme ili ne, ja ne znam. Ali od početka stupanja na dužnost imam jednu opstrukciju koja je potpuno neprirodna i neprimerena, a traje do današnjeg dana. Sa državom ne mogu da se igraju bilo koji političari bez obzira na bilo koju podršku“, rekao je premijer Crne Gore.

Vladajući Demokratski front (DF) saopštio je da su „završili“ priču o rekonstrukciji crnogorske Vlade ocenivši da ona nije uspela i partnerima iz vladajuće većine su predložili razgovore za izbor nove Vlade koju bi vodio novi predsednik, što je Krivokapić danas ocenio kao ucenu.

Premijer se juče u Beogradu sastao sa ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora, kojima je predstavio investicione potencijale Crne Gore.

„Pre dolaska smo pozvali sve one ambasadore koji su nerezidentni, a imaju odnose sa Crnom Gorom i održao jedan sastanak kako bi njima prezentirao stanje u Crnoj Gori i pobudio ekonomsku diplomatiju“, dodao je.

Krivokapić se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u toku dana će se sastati sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem i prisustvovaće večeras sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ u kojoj su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

//