“Ovo je samo prvi korak, pokazna vežba za sticanje iskustava. Spremamo sveobuhvatan, detaljan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama”, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, posle odluke Komisije.

Dodao je da “ono što ga drži u uverenju da će se to realizovati je puna podrška koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao toj ideji”.

Minibusevi kupljeni tim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko ili opštinsko sedište. Na taj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmladjima, sportske i kulturne aktivnosti.

Raspoloživa sredstva od 120 miliona dinara raspodeljena su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom saobraćajnog fakulteta Nebojšom Bojovićem i zamenikom, prodekanom za naučno-istraživački rad Daliborom Pešićem ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koje su ispunile uslove.

U odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima. Prva na listi je Kuršumlija, a zatim slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han i Lebane.

Konkurs je trajao do 3. septembra ove godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa teritorije Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.

// //