„Za najmlađe, ali i one najstarije, ovo je dar države Srbije“, rekao je Krkobabić u Rekovcu u prvoj vožnji minibusom za prevoz seoskog stanovništva, kupljenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

On je posle sastanka sa rukovodstvom opštine krenuo u prvu vožnju minibusom, trasom kojom će ovo vozilo svakodnevno saobraćati i zaustavio se u selima Dragovo i Belušić, kako bi razgovarao sa meštanima koji su ga srdačno dočekali.

Tatjana Antonijević, učiteljica u osnovnoj školi u selu Dragovo, istakla je da ovaj minibus mnogo znači meštanima, kao i deci koja su do sada pešačila kilometrima do škole.

Predsednik mesne zajednice Dragovo, Nebojša Đurđević zahvalio se Krkobabiću i u ime stanovnika i đaka istakao koliko će ovaj vid prevoza olakšati život u selu.

Sa 120 miliona dinara koje je Ministarstvo za brigu o selu prošle godine odvojilo za ove namene, nabavljeno je 18 vozila, a među prvima je posle opštine Kuršumlija stigao minibus i u opštinu Rekovac.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da ta opština ima planinska sela udaljena i do 30 kilometara.

„Ovaj minibus će služiti za besplatan prevoz tih stanovnika i zato je ovo značajan dan za opštinu“, kazao je on i iskazao zadovoljstvo što će neka naseljena mesta koja nikada nisu imala organizovan prevoz, sada biti uključena u linijski prevoz organizovan ovim minibusom.

Sredstva su obezbeđena iz prošlogodišnjeg programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa sa 20 plus jednim sedištem za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.

Cilj ovog programa je da se seoskom stanovništvu u teško dostupnim i loše povezanim selima, naročito onima preko 500 metara nadmorske visine, učini dostupnim obavljanje privredne aktivnosti, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Na ovaj način, samo sredstvima izdvojenim prošle godine, doprineće se rešavanju problema prevoza u 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno 17.000-18.000 putnika.

I ove godine na raspolaganju je za iste namene izdvojeno 120 miliona dinara.

Javni konkurs trajao je do 21. aprila 2022. godine i uskoro se očekuje dodela sredstava najbolje rangiranim jedinicama lokalnih samouprava.