“Trinaesta penzija kao poseban institut odgovorne socijalne politike jedino može da pomogne penzionerima sa najnižim penzijama. Zato moraju da se postaraju državna blagajna i blagajne lokalnih samouprava”, rekao je Krkobabić na izbornoj skupštini te stranke u Surčinu, prenela je stranka u saopštenju.

Krkobabić koji je i predsednik poslaničke grupe PUPS – Solidarnost i pravda u Skupštini Srbije, ocenio je da je nužna pravednija raspodela, koju, kako je naveo, traže i očekuju ljudi sa najnižim penzijama.

Delegati iz svih mesnih odbora PUPS – Solidarnost i pravda Surčin jednoglasno su za novog predsednika izabrali Borivoja Simića, a za potpredsednike Radoslava Mijailovića i Časlava Markovića.

Simović koji će u naredne četiri godine voditi Opštinski odbor Surčin, kazao je da su sa njima penzioneri, poljoprivrednici i radnici iz tog beogradskog naselja i da će se posebno zalagati za oživljavanje okolnih sela.

“A to znači infrastruktra, dom zdravlja, dom kulture, gradska pijaca, trotoari u selima, ulično osvetljenje, uređeni vrtići i škole, ali i klubovi za penzionere i mobilne zdravstvene ekipe koje dolaze na kućni prag. To s pravom očekuju građani Surčina, za to se bori PUPS i zato su oni u PUPS-u”, izjavio je Simić.

Na skupu je poručeno da se, odlukom države da od januara 2023. godine penzije prate plate, ostvaruje osnovni vrednosni stav PUPS – Solidarnost i pravda – poznat kao Tri P, čime se omogućava da penzije učitelja, lekara ili vojnika rastu onoliko koliko rastu primanja njihovih aktivnih kolega.

“PUPS – Solidarnost i pravda snažno se zalaže za predlog Milana Krkobabića o uvođenju tzv. socijalnih – garantovanih penzija od najmanje 100 evra. Ovaj poseban vid socijalnog davanja bio bi namenjen osobama preko 65 godina starosti koje nisu ostvarile pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda”, dodaje se u saopštenju.

Dodali su da je među njima najveći broj žena sa sela, ali i ne tako mali broj onih u gradskim sredinama i ocenili da bi takav vid davanja bila bi potvrda da im se društvo odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale, radeći u domaćinstvima.

“Borba za radnike nastavlja se pozivanjem stranih kompanija na internu i eksternu korporativnu odgovornost, kako bi naši radnici imali jednaka prava kao i radnici u matičnim zemljama tih kompanija, pre svega kroz korporativne ugovore i participiranje u dobiti preduzeća”, piše u saopštenju.

Na istoj sednici izabrani su članovi stalnog sastava Opštinskog, odbora, članovi Nadzornog odbora i disciplinske komisije, kao i sekretarica PUPS-a.