“Kolubarski kraj bio i ostao naše državotvorno nacionalno i kulturno nadahnuće, a današnje okupljanje samo je potvrda da trajemo i da ćemo trajati”, poručio je Krkobabić, nakon posete selu Popučke gde su održani Miholjski susreti sela.

Turnirom u malom fudbalu, gastro festom, kafanskim i harambaškim igrama, kao i maskenbalom za najmlađe, obeležena je ovogodišnja manifestacije ovog mesta u kolubarskom kraju.

Celodnevni program okupio je oko 4.000 posetilaca iz svih 78 valjevskih sela, a ponudio je sadržaje za sve generacije.

“Ovakve manifestacije čuvaju običaje, neguju tradiciju i omiljene su i mladima i starijima. Grad Valjevo neguje svoja sela i ulaže u njih i zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu na nesebičnoj podršci u tome”, izjavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U nastupima folklornih ansamabla, horova, pevača, kao i maksembalu posebno su uživali najmlađi. Njihove starije komšije takmičile su se u takozvanim kafanskim igrama, a nedaleko odatle igrao se turnir u malom fudbalu.

Posebnu pažnju kao i prethodne godine izazvalo je odmeravanje snaga za izbor seoskog harambaše.

Da bi poneo takvu titulu, pobednik je morao da bude najbolji u hajdučkim veštinama – bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, nadvlačenju klipka, obaranju ruku i nadvlačenju konopca.

Zoran Božović, prošlogodišnji nosilac titute harambaše rekao je da je “laskavo i odgovovorno biti harambaša čitave godine.

“Vršili smo promociju i podučavali mlađe i ove godine će u konkurenciji biti dosta dobrih, vrednih i jakih momaka.Miholjski susreti postali su tradicija već i nadamo se da će svake naredne godine biti sve posećeniji i sadržajniji”, dodao je on.

Uz sport i zabavu, posetioci valjevskih susreta probali su i najukusnije gurmanluke zgotovljene i služene na gastro festu.

Valjevo je samo jedna od 113 jedinica lokalne samouprave koje će ovog leta ponuditi zanimljiv program slučajnim i namernim prolaznicima.

Ove godine, Popučke su zajedno sa kruševačkim Globoderom prva sela domaćini ovogodišnjih manifestacija, a Miholjski susreti, sudeći po programima koje su osmislili seljani, mogli bi da budu odlična turistička ponuda od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada.

Čak 1.775 sela iz 113 opština učestvovaće u njima, a očekuje se gotovo 250.000 učesnika i posetilaca.

Trajaće sve do 1. novembra, a već narednog vikenda svoje programe održaće u svojim selima opštine Vlasotince, Ada, Babušnica, Vršac i Doljevac, a poslednje nedelje juna i Boljevac.