„Hoćemo da čujemo prave informacije sa terena, niko ne može da zna bolje situaciju od samih zadrugara i ljudi koji rade u zadrugama – kakvo je stanje, koji su izazovi i koji problemi. Ako na ovakav način prikupimo informacije onda će naš program dodele sredstava koji zadrugari očekuju biti usmeren na prave projekte“, rekao je Krkobabić u Svilajncu gde je predstavio program podrške zadrugama.

Kazao je da taj program počinje od jeseni.

„Tek smo počeli sa radom, mladi smo i pomoć Ministarstva nam je veoma značila i ubrzala proces proizvodnje i izlazak na tržište“, izjavio je direktor pčelarske zadruge „Svilamed“ Dragan Milosavljević.

Ova novoosnovana zadruga, koju je Krakokabić obišao, iz programa finansijske podrške zadrugama 2021. godine dobila je 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo – 600 pčelinjih rojeva, 300 plastičnih košnica, samohodni utovarivač košnica i drugu opremu, uložila je i svojih 5,8 miliona dinara.

Ta zadruga ove godine učestvuju u pčelinjoj paši sa oko 300 košnica i planiranih 3-4 tone bagremovog meda, isto toliko suncokretovog meda i očekivanim prihodom od 30.000-40.000 evra.

U poseti Svilajncu bili su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran.

Škorić je ukazao na značaj nauke i na njenu primenu u praksi i naglasio da su zadruge okosnica opstanka i razvoja sela.

„Zadrugarstvo Srbije ima perspektivu i u ovom vremenu teške globalne krize svaki mali proizvodjač nam je važan, a većina njih opstaće samo uz pomoć zadruge“, rekao je Prostran.

Krkobabić je obišao i staru ratarsku zadrugu „Svilajnac“, kojoj je iz istog programa 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice.

Ova zadruga osnovana 1897. godine ima 34 zadrugara i 12 zaposlenih radnika i bavi se ratarstvom i živinarstvom.

Investicija finansirana bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu Srbije 2020. godine donela im je sušaru kapaciteta 60 tona za sušenje žitarica, prevashodno kukuruza, a smeštena je u sklopu betonskog silosa. U zavisnosti od potreba ona, na godišnjem nivou, osuši izmedju 500-700 tona vlažnog kukuruza.

Svi proizvodni kapaciteti su u vlasništvu zadruge i u funkciji su zajedničke proizvodnje. Slavoljub Petrović, v.d. direktora ove zadruge zahvalio je ministru na poseti i naglasio da je zadruga nabavkom sušare dobila još kooperanata i posluje još stabilnije.

Ove godine za program finansijske podrške zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara. Prethodnih godina po Javnom konkursu su novoformiranim zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama dodeljivana bespovratna sredstava u iznosu do 7,5 miliona dinara za unapredjenje poslovanja.

Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge izdvajano je do 15 miliona dinara po zadruzi. Prošle godine pravo na bespovratna sredstva po istom Javnom konkursu imale su i zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.