“Narod prihvati ili odbaci. ‘Miholjski susreti sela’ su očigledno prihvaćeni”, rekao je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić povodom izjava učesnika i posetilaca do sada uspešno održanih preko 50 ovakvih manifestacije širom Srbije, da bi ova manifestacija trebalo da preraste u tradicionalnu.

Pesmom “Zapevala sojka ptica” vokalnog soliste Ivana Žarčanina sinoć je svečano otvorena manifestacija u Кraljevačkom selu Ušće, a ovaj član lokalnog КUD-a “Studenica” osvojio je i prvo mesto za predmete radjene tehnikom duboreza.

U seoskom Domu kulture, u blizini manastira i reke Studenice, usledio je splet narodnih kola, a na harmonici se predstavio mladi virtouz Veljko Aleksić.

Proglašeni su i pobednici u disciplinama “Najlepši štand” i “Najbolja rukotvorina”, a takmičenje se nastavlja i danas u sportskim disciplinama – malom fudbalu, šutiranju trojki i nadvlačenju konopca.

Manifestacija će okupiti 400 učesnika iz 15 seoskih mesnih zajednica grada Кraljeva, a očekuje se 1.000 posetilaca.

Današnji domaćin Miholjskih susreta sela je i opština Aleksinac, gde se organizuje finale i dodela nagrada za pobednike takmičenja koja su se proteklih pet dana održavala u selima Кatun, Donji Adrovac, Donje Suhotno, Loćika i Ljupten.

Potomci aleksinačkih rudara, njih 500 učesnika i oko 700 posetilaca ovih dana družili su se i nadmetali i izrazili želju da se ova manifestacija uvrsti u tradicionalne.

Stanovnici 16 sela opštine Aleksinac nadmetali su se u izradi rukotvorina, predstavljanju umeća svojih kulturno-umetničkih društava, pevanju izvornih pesama, zdravicama, narodnom kolu, narodnom instrumentu i prikazivanju običaja.

“Miholjski susreti sela” juče su u opštini Sečanj okupili 80 učesnika i oko 500 posetilaca koji su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, etno izložbama i degustaciji specijaliteta ovog kraja. Ceo dogadjaj pratila je izložba fotografija “Foto safari Jaša Tomić”.

Predsednik opštine Sečanj Predrag Radjenović rekao je da zajednički cilj treba da bude osnaživanje i unapredjenje sela.

“Mali doprinos svih nas može da učini mnogo da vratimo selu stari sjaj i nastavimo ono što su naši nekad davno započeli”, dodao je Radjenović.

Ovog vikenda najavljen je raznovrsan program te manifestacije i u selima opština Trstenik i Vrnjačka Banja.

//