„Veliko je interesovanje za pomoć zadrugama, đaci i najstariji očekuju još jedan minibus, pripremaju se za nove Miholjske susrete i očekuju obnovu Doma kulture, a svi zajedno posebno i sa nestrpljenjem, čekaju nove mlade komšije koji će doći sa svojom decom i ući u, za sada, prazne seoske kuće”, rekao je Кrkobabić.

Ministar je obišao dva od tri projekta koje je ministarstvo za brigu o selu realizovalo u Lebanu.

Iz programa podrške zadrugama ministarstva za brigu o selu je voćarska zadruga u selu Bošnjace “Agro prima jug” dobila 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom rashladnog agregata i savremene opreme za preradu voća. Zahvaljujući toj investiciji ostvarili su prihod od 53 miliona dinara u 2022. godini i dostigli izvoz u iznosu od 40 miliona dinara.

Osnovana 2006. godine, ta zadruga otkupljuje skoro sve vrste voća i povrća i prodaje ga na domaćem i inostranom tržištu i u dve smene ima 10 stalno zaposlenih radnika i 20 sezonskih.

Ovim programom finansijske podrške zadrugama do sada je pomognut rad 207 zadruga na teritoriji čitave Srbije, od toga u Jablaničkom okrugu 14 zadruga, od kojih se dve nalaze u Lebanu.

Кrkobabića je zatim na autobuskoj stanici u Lebanu dočekao minibus za prevoz stanovnika iz udaljenih sela Lebana, kupljen sredstvima ministarstva za brigu o selu, pa je razgovarao sa đacima osnovne škole i starijim stanovništvom koje svakodnevno koristi ovaj vid prevoza.

“Ovaj minibus svakodnevno saobraća i redovnim linijama prevozi najmlađe i najstarije naše sugrađane koji ranije nisu imali nikakav prevoz iz svojih udaljenih sela. Olakšali smo na ovaj način život i đacima i njihovim roditeljima, a najstariji ne brinu više kako će stići do lekara”, rekao je direktor Osnovne škole “Vuk Кaradžić” u Lebanu Nebojša Đorđević.

Iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

U Jablaničkom okrugu četiri opštine su dobile sredstva za ovakav minibus, a mnoga sela u Srbiji su na ovaj način prvi put dobila vezu između sela ili vezu sa gradom ili opštinom.

U opštini Lebane 2021. i 2022. godine sproveden je i Program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”. U selima Bošnjace, Grgurovce, Pertate, Togočevce, Кonjino i Popovce, upriličena su nadmetanja seoskog stanovništva u brojnim disciplinama i bogat kulturno-umetnički program.

Na teritoriji Jablaničkog okruga sedam opština je do sada bilo korisnik sredstava po ovom programu ministarstva za brigu o selu.

Iz četvrtog programa tog ministarstva – dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, do sada je dodeljeno 19 seoskih kuća u Jablaničkom okrugu.