On je, nakon potpisivanja ugovora sa zadrugama, rekao da će to biti novi zamajac privrednog razvoja za njihove jedinice lokalne samouprave.

„Zahvalni smo Ministarstvu na sredstvima imamo sopstvenu proizvodnju, razvijamo kooperaciju sa drugim proizvodjačima i ovaj vid podrške znači nam kako bismo svoje poslovanje podigli na jedan viši nivo, nastupili na novim tržištima i ostvarili što bolju cenu“, rekao je Darko Gavrilović, direktor ZZ „Zrenjanin“ iz Zrenjanina koja je dobila 13 miliona dinara za nabavku savremene opreme i mehanizacije, dok će zadruga sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika.

Za bespovratna sredstva za unapredjenje poslovanja danas je potpisalo 57 zadruga iz južne, centralne, istočne i zapadne Srbije, kao i autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova.

Svoj potpis na ugovore danas su, kao i prethodne četiri godine, stavili i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku jedinica lokalne samouprave realizaciji tog programa od nacionalnog značaja na teritorijama njihovih opština.

„Ovo je veliki dan za opštinu Medvedja. Mladu zadrugu ‘Retkocerski med’ iz naše opštine čine šest mladih ljudi, od kojih su četiri žene, bave se proizvodnjom meda i ovom investicijom od gotovo sedam miliona dinara uspeće sigurno da plasiraju svoj proizvod i doneće mnogo našoj opštini“, rekao je predsednik opštine Medvedja Nebojša Arsić.

On je izrazio zahvalnost Ministarstvu za brigu o selu jer je opština Medvedja konkurišući za Programe ovog Ministarstva dobila bespovratno i sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i novac za organizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“ čime se, osim na egzistenciju uticalo i na poboljšanje društvenog života u selima ove opštine koja se nalazi na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Podršku zadrugama jugoistočne Srbije dao je i narodni poslanik Milija Miletić koji je pohvalio rad ministra Milana Krkobabića i Ministarstva za brigu o selu „koje, kroz veoma uspešne programe, daje značajan doprinos opstanku sela Srbije“.

Miletić je istakao da je ove godine oko 20 zadruga sa jugoistoka Srbije dobilo sredstva, od kojih šest iz Nišavskog okruga i da je to značajan ekonomski doprinos udruženim proizvodjačima tog dela Srbije.

Komisija je na čelu sa prof. Zoricom Vasiljević 1. novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapredjenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, šest stočarskih i po četiri povrtarske, vinogradarske i pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Bespovratna sredstva su dobile dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.

Prema Uredbi Vlade, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapredjenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine, zahvaljujući Programu „500 zadruga u 500 sela“ nastalog u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem. //