Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je danas da je prvih 14 praznih kuća u Srbiji dobilo nove vlasnike, poljoprivrednike ili gradjane koji su odlučili da napuste gradove i prihvate program tog Ministarstva za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća.

“Danas je ukupno odobreno 16 miliona dinara, a vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1,2 miliona dinara u selu Vaska opštine Bač”, rekao je Krkobabić, nakon što je Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom održala prvu sednicu.

Dodao je da prednjače parovi sa decom, da je dosta mladih poljoprivrednika, ali i onih koju su rešili da napuste gradske sredine i počnu novi život u selu.

Novi krov nad glavom, kako se navodi, dobilo je 12 porodica sa teritorije Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život.

Najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda, Pećinci.

“Lep primer je i par iz Beograda, sistem administrator i arhitektonski projektant koji će raditi od kuće i svoj novi život započeti nadomak Trstenika u selu Dublje”, navodi se u saopštenju.Tim programom predvidjena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta  Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.Interesovanje je, kako je navedeno, veliko, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Krkobabić je rekao da je za sada prosek starosti podnosilaca prijave na konkurs 35 godina života, ali da se interesuju i oni koji nisu punoletni, a koji će još koju godinu morati da se strpe u roditeljskim domovima.Predsednik Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Djokić, a zamenik predsednika Komisije je agroekonomista Milan Prostran.Uredba o utvrdjivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava na teritoriji Srbije za 2021. godinu, koju je donela Vlada Srbije i po kojoj je 28. juna 2021. godine raspisan javni poziv, predvidja ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.