„U svemu tome mogu da računaju na svoju državu, svoju vladu i na svog predsednika“, rekao je Krkobabić na otvaranju manifestacije „Žetveni dani“ u selu Plavna opštine Bač.

Istako je da je trebalo da se dogode „neke geopolitičke stvari“ da bi se razmišljalo o pšenici.

„Ali nemojmo da zaboravimo – proći će ovo kao što je sve prolazilo“, poručio je Krkobabić.

Direktor zemljoradničke zadruge „Nizine“ Janika Mesaroš je rekao da je zahvaljujući visokim ulaganjima u proizvodnju i svim primenjenim agrotehničkim merama, uz poštovanje plodoreda, obezbedjen prinos pšenice do sedam tona po hektaru.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj izjavila je da je cena proizvodnje pšenice po hektaru oko 50 odsto veća od prošlogodišnje i da cena koja pokriva troškove proizvodnje za prosečni prinos od 4.250 kilograma po hektaru iznosi 38,53 dinara po kilogramu za pšenicu roda 2022. godine.

„Kao Zadružni savez radimo na tome da se kroz državne mere obezbedi tržišna cena kojom se najmanje pokrivaju troškovi proizvodnje, kao i da se proizvođačima obezbedi smanjenje troškova buduće proizvodnje kroz regresirano dizel gorivo i povećanje podsticaja“, kazala je ona.

Na otvaranju manifestacije „Žetveni dani“ govorili su i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Petar Samolovac, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, a otvaranju je prisustvovao predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić kao i profesori Zoran Keserović i Žarko Ilin.

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji, 15. po redu, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, domaćini su bile zadruge „Nizine“ iz sela Plavna i „Lovrenac“ obližnjeg sela Mladenovo.

Manifestacijom „Žetveni dani“ skreće se pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost, a budući da su zadruge preko koje se obavlja promet pšenice, okosnica opstanka i razvoja ovih pograničnih sela, ovo je važan dan za sve zadrugare i stanovnike sela Plavna i Mladenovo, istakalo je Ministarstvo za brigu o selu.

Obe ove zadruge pomognute su bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu za unapređenje rada.

Iz programa finansijske podrške zadrugama koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića, a nastavilo Ministarstvo za brigu o selu, u Južnobačkom okrugu uloženo je 279 miliona dinara u proteklih pet godina.

Samo u tom upravnom okrugu pomognut je rad 19 zemljoradničkih, uglavnom starih zadruga, koje su okosnice opstanka ovih seoskih sredina.