“Kada to imamo na umu, moramo nešto da uradimo kao društvo, kao država za te žene, moramo da poradimo na njihovom socio-ekonomskom položaju”, rekao je Krkobabić na manifestaciji u selu Crnoljevica u Svrljigu organizovanoj povodom Međunarodnog dana žena na selu.

On je istakao da žene moraju od nečega da žive, moraju nešto da imaju i moraju za nešto da se pitaju.

“Niti imaju, niti se pitaju. Šta hoćemo? Hoćemo da te naše majke, bake, sestre, supruge dobiju jednu novu ulogu, hoćemo da im omogućimo stabilan izvor egzistencije, a onda i da im vratimo ljudsko dostojanstvo. One to zaslužuju”, poručio je Krkobabić koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Govoreći o poboljšanju socio-ekonomskog položaja žena na selu Krkobabić je istakao da je nužno uvođenje instituta posebnog socijalnog davanja – socijalne, garantovane penzije za sve starije od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, nisu korisnici socijalne pomoći i nemaju ni jedan izvor prihoda.

Po uzoru na zemlje u okruženju taj iznos bi bio, kako je rekao, ne manji od 100 evra.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića manifestaciju je otvorila njegova savetnica Verica Lazić, koja je navela da žene u selima Srbije mogu da očekuju punu podršku države i predsednika Republike.

Obeležavanju Međunarodnog dana žena na selu prisustvovao je i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, predsednik Akademijskog odbora SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije akademik Dragan Škorić i narodni poslanik Milija Miletić.

Događaj je obogatio kulturno-umetnički program, izložba narodne nošnje i radinosti, kao i domaćih proizvoda žena sa sela.

“Od detinjstva radim u poljoprivredi, čitav život sam na selu, oko dece, roditelja i domaćinstva. Nemam pravo na penziju i za svaku stvar koja mi je potrebna pitam ili sina ili muža. Ali najslađe je kad imaš svoj dinar, koliki god on bio. Mnogo bi mi značila ta socijalna penzija”, rekla je Slađana Đorđević iz sela Drajinac.

Krkobabić je danas obišao zemljoradničku zadrugu “Svrljiška mlekara” koja je iz programa za unapređenje poslovanja i tehnološki rad zadruga dobila 15 miliona dinara za povećanje stočnog fonda i nabavku opreme za preradu mleka, pa je tako uspela da se uspešno pozicionira na tržište.

Zadruga proizvodi različite vrste sira, zaštićenog geografskog porekla i plasira na tržište velikim trgovinskim lancima širom Srbije.

Međunarodni dan seoskih žena, koji se obeležava 15. oktobra, ustanovljen je na Konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine, sa namerom da se učine vidljivim potrebe i mogućnosti žena na selu.

U selima Srbije živi oko 1,3 miliona žena od kojih je 300.000 starije od 65 godina. Procenjuje se da oko 180.000 seoskih žena nisu ostvarile pravo ni na jedan vid penzije.