“Minibusevi su tu, obezbedili smo sredstva. Sada je sve na ljudima iz lokalnih samouprava – da racionalno gazduju, da održavaju vozila, da obezbede gorivo i vozača. A seljani neka ocenjuju. Ovo je samo prvi korak. I zato će nam od posebnog značaja biti njihovo mišljenje”, rekao je Krkobabić posle potpisivanja ugovora.

Ministar je najavio sveobuhvatan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama.

U izradi programa aktivno učešće imaće Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i relevantne naučne ustanove.

“Ono što me drži u uverenju da ćemo ovo realizovati je puna podrška koju je predsednik Republike Aleksandar Vučić dao ovoj ideji”, dodao je Krkobabić.

Prvi podeljeni minibusevi u 18 jedinica lokalnih samouprava direktno će doprineti rešavanju problema prevoza u 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Ugovore su danas potpisani sa predsednicima lokalnih samouprava koje su prema kriterijumima javnog konkursa i odluci komisije bile najbolje rangirane.

Komisija, na čelu sa dekanom Saobraćajnog fakulteta Nebojšom Bojovićem, ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove, a 120 miliona dinara koliko je iz budžeta odvojeno za ove namene, raspodeljeni su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava.

“Ministarstvo za brigu o selu je ovim programom pokazalo da savršeno razume realnost sela Srbije i pruža podršku sredinama koje ne mogu samostalno da obezbede adekvatne sisteme prevoza. Mobilnost podrazumeva izmeštanje ljudi i dobara, i ako ona nije omogućena dovodi se u pitanje egzistencija ljudi. Ovo je jedan sjajan instrument da se do tog cilja dodje”, izjavio je Bojović.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmladjima, sportske i kulturne aktivnosti.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pohvalila je dosadašnju saradnju i programe Ministarstva za brigu o selu i istakla da će minibus kupljen ovim sredstvima prevoziti stanovnike svih 39 sela na teritoriji tog grada.

“Jedino udruženim snagama države i lokalnih samouprava možemo obezbediti bolji i kvalitetniji život seoskog stanovništva”, istakla je Raković Radivojević.

U odlučivanju o dodeli bespovratnih sredstava za nabavku minibuseva se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile novac pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Prva na listi odobrenih zahteva je Kuršumlija, a slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane, Babušnica, Rekovac, Aleksandrovac …

Konkurs je trajao do 3. septembra ove godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

//