“Zadruge kao organizacioni oblik nemaju valjanu alternativu ni u Evropskoj uniji, a ni kod nas”, rekao je Krkobabić na okruglom stolu na temu zadrugarstva koji je održan u okviru Zimskih susreta poljoprivrede na Zlatiboru.

On je kazao da očekuje da će se u narednom periodu u cilju pospešivanja razvoja sela pristupati sistematično, ali i sistemski – celovito.

“Fiskalna politika, investiciona politika, znanje i edukacija, udruženi domaćini, to skupa daje rezultat. Uspešna zadruga daje uspešno selo, a uspešno selo uspešnu Srbiju”, ukazao je Krkobabić.

Na okruglom stolu “Zemljoradničko zadrugarstvo – stanje, potrebe i mogućnosti razvoja”, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i Zadružnog saveza Vojvodine, učestvovali su i predsednici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, profesori poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, direktori i članovi zadruga i poljoprivrednici.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj istakla je značaj ovakvih skupova navodeći da “samo kada znamo kakvo je stanje i kakve su nam potrebe možemo da opredelimo adekvatna buduća ulaganja”.

“Ljudi se sve više organizuju u zadruge i to iziskuje ulaganja u mehanizaciju, skladišne kapacitete i nove ljude. Zadruge daju doprinos budžetu Srbije, doprinose ekonomskoj održivosti svojih zadrugara a time i održivosti sela, pa treba obratiti pažnju na njihove potrebe”, kazala je ona.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je zadrugarstvo u usponu i da je u narednom periodu u planu formiranje zadružnog fonda, povećanje broja zadrugara i što veća sinergija sa strukom i naukom.

Na skupu je istaknuto da je od 2017. godine za zadrugarstvo iz programa podrške zadrugama “500 zadruga u 500 sela” kabineta ministra Krkobabića, koji je sada nastavilo da sprovodi Ministarstvo za brigu o selu, izdvojeno 2,2 milijardi dinara za unapredjenje poslovanja i tehnološki razvoj 207 novoosnovanih i starih zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga na teritoriji Srbije.