“Ovo je tek druga godina a narod ih već smatra tradicionalnim. Koga narod prihvati i potvrdi, taj će trajati”, rekao je Krkobabić.

Manifestacija “Miholjski susreti sela” je program koji ministarstvo za brigu o selu Srbije sprovodi u oblasti negovanja tradicije na selu, u cilju obogaćenja društvenog i sportskog života, negovanja tradicije i kulturno – istorijskog nasleđa seoskih sredina.

Rekovac je jedna od 87 opština koja je dobila sredstva za ove namene po javnom konkursu i svojim seljanima danas je upriličila bogat takmičarski, kulturno-umetnički i izložbeni program.

Organizovana je izložba slika, domaće radinosti i domaćih proizvoda vrednih domaćica ovog kraja, a najmladji su mogli da se upoznaju sa nekim od starih zanata.

Posebno zanimljivo bilo je takmičenje u brzom pletenju, gde je za deset minuta jedan ispleteni red više bio odlučujući za pobedu.

Mladi su se takmičili u krunjenju kukuruza, pikadu, narodnom višeboju i malom fudbalu. Osnovci su se oprobali u kvizu znanja, a stariji meštani u šahu.

U popodnevnim časovima organizovan je kulturno-umetnički program i proglašenje pobednika u svim disciplinama.

“Ovi susreti nam mnogo znače, čuvamo tradiciju, prenosimo stare zanate i naša umeća na unuke i družimo se. Ranije je svako selo imalo ovakve susrete, tu su se ljudi sretali, radjale se nove ljubavi, kupovala i prodavala roba… Pravo je vreme da prekinemo otudjenost i da se vratimo pravim vrednostima” rekla je Dragica Marković iz Rekovca.

Stariji osnovac Luka Nikolić iz sela Vukmanovac koji je bio takmičar u kvizu znanja izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u Miholjskim susretima.

“Naše selo je iz godine u godinu lepše, mi imamo sve u selu, ne nedostaje nam ništa. Ostaću u svom selu, ne razmišljam da odem bilo gde”, rekao je on.

Skupština opštine Rekovac je na sednici 17. oktobra 2022. godine donela odluku o dodeljivanju nagrade ministru Milanu Krkobabiću i ministarstvu za brigu o selu za veliku podršku opštini Rekovac kroz programe za poboljšanje uslova života i rada na selu i priznanje je ovom prilikom svečano uručeno ministru.

“Zahvalni smo ministru Krkobabiću i Vladi Srbije, jer naša sela kroz ove programe zaista osećaju boljitak” izjavio je predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Djordjević.

Opština Rekovac dobila je bespovratna sredstva ministarstva za brigu o selu za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva i sredstva za organizaciju današnje manifestacije.

Ovog vikenda Miholjski susreti sela organizuju se i u selima opština Velika Plana i Požarevac sa takodje bogatim programom.