“Prve prazne seoske kuće dobile su stanare i oni su zadovoljni, pa će sredstva koja budemo izdvajali za tu namenu biti  znatno veća. Ovo je misija. Grudva je bačena, sledi lavina”, rekao je Krkobabić, nakon posete prvim porodicama koje su se uselile u seoske kuće za koje su bespovratna sredstva dodeljena iz programa Ministarstva za brigu o selu.

Krkobabić je, kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, obišao porodice Grujić i Popov, u selima Nova Gajdobra i Parage.

“Otac mladog i školovanog Žarka Popova koji je upravo u momentu posete očekivao prinovu izjavio je da je odlazak njegovog sina u inostranstvo sprečio korak države koji mu je pružio osamostaljenje i mogućnost da zasnuje svoju porodicu i izadje iz zajednice sa tri generacije u kojoj trenutno živi”, navodi se u saopštenju.

Ministar Krkobabić je sa saradnicima i članom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milanom Prostranom, održao radni sastanak sa rukovodstvom opštine Bačka Palanka, Južnobačkog upravnog okruga i predsednicima mesnih zajednica.

Predsednik opštine Branislav Šušnica izjavio je, kako se navodi, da opština Bačka Palanka učestvuje na svim konkursima koje raspisuje Ministarstvo za brigu o selu i pruža svu neophodnu podršku seoskom stanovništvu kojima su podsticajna sredstva namenjena.

Ističe se da je tim programom predvidjena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Prema Uredbi koju je donela Vlada Srbije ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za te namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška opredeljenih sredstava za tu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Djokić, a zamenik predsednika komisije je Milan Prostran.