Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Kikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava…

„Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji, imajući u vidu da kaskamo za Evropom upravo po pitanju produktivnosti rada. Osim tehnički racionalne iskorišćenosti mehanizacije za sve zadrugare, smanjuju se i troškovi celokupne proizvodnje, na šta je veoma značajno ukazati u ovim godinama obeleženim rastom cena svih inputa za poljoprivredu“, izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj.

Domaćin skupa bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara za nabavku mehanizacije u ratarstvu.

Ta banatska zadruga ima 10 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura – pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 600 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

„Naša zadruga konstantno ulaže u mehanizaciju, u proteklom periodu kupili smo tri mašine, a investicijom koju smo ostvarili sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2021. godine uvećali smo poslovni prihod za 24,5 miliona dinara u odnosu na 2020. godinu”, rekao je direktor zadruge Marko Đurđulov.

Profesor na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Aleksandar Sedlar rekao je da počeo karijeru u zadruzi i zahvalio ministru Krkobabiću što novim programima i investicijama u zadruge “ponovo osvetljava ovaj vid organizovanja poljoprivrednih proizvođača”.

“Zadruge su naša prošlost, ali sasvim sigurno možemo da kažemo i budućnost, jer prednjače u savremenoj mehanizaciji i uslužnoj delatnosti“, kazao je on.

Od 2017. godine, od kako je počeo projekat revitalizacije zadrugarstva u Srbiji, na inicijativu Krkobabića dodeljeno je 2,13 milijardi dinara kojima je pospešen rad ukupno 207 zadruga, od preko hiljadu novoosnovanih u tom periodu.