To udruženje, osnovano 2005. godine, okuplja članove koji se nalaze na trajnom smeštaju u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, čiju većinu čine osobe obolele od neke vrste mišićnih i neuromišićnih oboljenja.

“Naš dugogodišnji problem je deonica puta od Novopazarske Banje do Banjske petlje. To je deo koji je u dosta lošem stanju, sa puno rupa i oštećenja, a osobe koje koriste invalidska kolica moraju, bukvalno, da se kreću po putu jer nema trotoara, ni staze za invalidska kolica, čime su dovedeni u opasnost da budu povređeni”, poručio je Krstić za Sto plus radio.

On je povodom obeležavanja “Nedelje borbe protiv distrofije” kazao da se Udruženje trudi da maksimalno poboljša kvalitet života svojih članova, zašta im je potrebna podrška Specijalne bolnice, lokalne samouprave i relevantnih državnih institucija.

“Kvalitet života obolelih od progresivnih neuro-mišićnih bolesti ne zavisi primarno od težine oboljenja, već pre svega od adekvatne društvene podrške, kao i dostupnosti odgovarajućih servisa kako bi im bilo omogućeno puno učešće u društvu, što je jedan od naših osnovnih ciljeva”, dodao je Krstić.

Neuro-mišićne bolesti se javljaju u preko 600 različitih oblika i spadaju u progresivne, nasledne, neizlečive i retke bolesti.

Prema evidenciji Saveza distrofičara Srbije u našoj zemlji je registrovano 1.900 osoba sa tim oboljenjima, ali se procenjuje da je broj veći.