Kuba je osudila „neosnovane“ sankcije koje je Vašington najavio protiv kubanskog ministra odbrane i poručila SAD da se bave policijskom represijom i nasiljem na svojoj teritoriji.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je juče da su nove sankcije Kubi kao znak protesta zbog „suzbijanja“ nedavnih protesta u toj ostrvskoj državi, „tek početak“.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da su uvedene sankcije protiv kubanskog ministra odbrane Alvara Lopesa Mijere i specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavnog gušenja protesta na Kubi.

Šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges na Tviteru je osudio uvodjenje sankcija.

„Odbacujem neosnovane i klevetničke sankcije vlade SAD protiv (…) Alvara Lopesa Mijere i Specijalne brigade“, naveo je Rodrigues.

Na Kubi su nedavno održani protesti tokom kojih je u neredima poginula jedna osoba i nekoliko desetina povredjeno. Prema navodima opozicije na Kubi, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovoljni zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.